OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – CNN: Έτσι φεύγει μέσω Κριμαίας το κλεμμένο Ουκρανικό σιτάρι [pics]

24/05/2022 - 10:19
Ομάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία φαίνεται να εντείνεται καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στη χώρα, σύμφωνα με νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το CNN.

Στις δορυφορικές εικόνες της Maxar που δημοσιεύει το CNN, φαίνονται δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Ρωσίας να ελλιμενίζονται και να φορτώνουν αυτό που πιστεύεται ότι είναι κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κλέβει σταδιακά» ουκρανικά προϊόντα διατροφής και προσπαθεί να τα πουλήσει.

Οι νέες εικόνες από τη Maxar Technologies, με ημερομηνία 19 και 21 Μαΐου, δείχνουν τα πλοία — το Matros Pozynich και το Matros Koshka — ελλιμενισμένα δίπλα σε κάτι που φαίνεται να είναι σιλό σιτηρών. Και τα δύο πλοία έχουν πλέον εγκαταλείψει το λιμάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com, με το Matros Pozynich να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος και να φέρεται πως έχει βάλει ρότα για Βηρυτό και το Matros Koshka βρίσκεται ακόμα στη Μαύρη Θάλασσα.

 Όπως επισημαίνει το CNN, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το πλοίο φορτώνεται με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία παράγει λίγα σιτηρά η ίδια, σε αντίθεση με τις πλούσιες γεωργικά ουκρανικές περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας είπαν στο CNN ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει πολλά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτηρά νότια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Matros Pozynich πραγματοποίησε μια παρόμοια αποστολή: φόρτωση με σιτηρά και απόπλου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Αρχικά είχε προορισμό την Αίγυπτο με το φορτίο του, αλλά απομακρύνθηκε από την Αλεξάνδρεια μετά από προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στη Βηρυτό και τελικά ελλιμενίστηκε στη Λατάκια, στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη Αίγυπτος: Μπλόκαρε πλοίο φορτωμένο με ουκρανικό σιτάρι που «έκλεψε» η Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει αγαθά από τα λιμάνια της, τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια, διαφορετικά την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει μια επισιτιστική κρίση και πολλές περισσότερες χώρες θα την αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι το Σάββατο. «Η Ρωσία έχει μπλοκάρει σχεδόν όλα τα λιμάνια και όλες τις, ας πούμε, θαλάσσιες «δυνατότητες» για εξαγωγή τροφίμων — τα σιτηρά, το κριθάρι, τον ηλίανθο και άλλα. Πολλά πράγματα».

Russia's theft of Ukrainian grain appears to be ramping up as it continues its war on the country, according to new satellite photos of the Crimean port of Sevastopol https://t.co/rTrTZg5f3l

— CNN (@CNN) May 24, 2022

Την περασμένη εβδομάδα το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διεξάγουν συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουν με ασφάλεια διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Η απόδειξη ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά περιπλέκει αυτές τις προσπάθειες.

Πριν από τον πόλεμο, οι προμήθειες σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών — το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας — αγοράζει περίπου το ήμισυ του σιταριού του από την Ουκρανία κάθε χρόνο και έχει προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες εάν δεν ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπολόγισε ότι περίπου 400.000 τόνοι σιτηρών είχαν κλαπεί και απομακρυνθεί από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ  κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στα ουκρανικά σιλό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας ευθύνονται για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δεν παγιδεύουν πλοία γεμάτα τρόφιμα και καταστρέφουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν. «Η Ρωσία είναι που το κάνει».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε προηγουμένως τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έκλεβε σιτηρά από τη γείτονά της «ψευδείς ειδήσεις».

Πηγή: cnn.com

(Φωτο Αρχείου)

Tags: ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗΚΡΙΜΑΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗΣΙΤΑΡΙ

Related Posts

Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο και οι S-400

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45
Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

05/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο και οι S-400

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert