OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι άμαχοι να φύγουν από τη Σλοβιάνσκ» – Τα νέα μέτωπα των συγκρούσεων

06/07/2022 - 08:26
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν σήμερα να προελαύνουν στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία, όπου οι κάτοικοι της Σλοβιάνσκ, νέου στόχου της Μόσχας, καλούνται να την εγκαταλείψουν, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών. «Η βασική συμβουλή μου: φύγετε!», τόνισε χθες βράδυ ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Ντανιέτσκ, ο Πάβλο Κιριλένκο, απευθυνόμενους στους κατοίκους της πόλης, προσθέτοντας πως «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν είχαμε ούτε μια ημέρα χωρίς βομβαρδισμούς».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοίνωνε δύο θανάτους και επτά τραυματισμούς σε πλήγματα κυρίως στην αγορά της πόλης. Μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον κυριεύσει ουσιαστικά όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ και πλέον επιδιώκουν το ίδιο στη Ντονέτσκ, ώστε να περιέλθει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Ντονμπάς, μέρος του οποίου βρισκόταν στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

«Σφοδρές μάχες γίνονται (…) κοντά στη Λισιτσάνσκ», ανέφερε ο κυβερνήτης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι, συμπληρώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασκευάσουν «διελεύσεις για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο υλικό» στη Ντανιέτσκ.

Τα νέα μέτωπα των συγκρούσεων

Η Σλοβιάνσκ, που μέτραγε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και η Κραματόρσκ μετατρέπονται πλέον στα κλειδιά των εχθροπραξιών. Χθες Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Σίβερσκ, που σφυροκοπούν εδώ και αρκετές ημέρες, άρα περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εξάλλου χθες πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τα βασανιστήρια που λέει πως υπέστησαν αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν πρόσφατα με το Κίεβο. Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων, αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εξάλλου χθες βράδυ «Ουκρανούς εθνικιστές» στην περιφέρεια Ντονέτσκ πως ετοιμάζουν «πρόκληση με τη χρήση χημικών ουσιών», κάνοντας λόγο για μεγάλες ποσότητες χλωρίου που μεταφέρθηκαν σε σταθμό διήθησης. Πρόσθεσε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εργοστάσια χημικών ως βάσεις στρατευμάτων και χώρους αποθήκευσης όπλων, δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν «σε δυστυχήματα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Με αυτό το φόντο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ διήμερη διεθνής σύνοδος στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία) που οργανώθηκε για να σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κιέβου, θα φθάσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν χθες βράδυ, σύμμαχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, διεθνείς θεσμοί και ο ιδιωτικός τομέας «δεσμεύτηκαν πλήρως να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της» και να προωθήσουν μια «διαφανή και υπεύθυνη» διαδικασία «αποκατάστασης». Το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια προκαλεί ανησυχίες, καθώς η διαφθορά στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ενδημική.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΝΤΟΝΜΠΑΣΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΣΛΟΒΙΑΝΣΚ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert