OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Ο Πρόεδρος Ρατζαπάξα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί

11/07/2022 - 10:14
Σρι Λάνκα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε ότι θα παραιτηθεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αυτού του τελευταίου σήμερα, μετά την εισβολή στις επίσημες κατοικίες και των δυο τους από χιλιάδες διαδηλωτές. Μετά τις ογκώδεις κινητοποιήσεις εν μέσω της κορύφωσης της παραλυτικής οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως ο κ. Ρατζαπάξα σκοπεύει να παραιτηθεί μεθαύριο Τετάρτη. Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους δεν έχει εκφραστεί.

Ο πρωθυπουργός Ουικρεμεσίγκε έχει πει πως επίσης θα παραιτηθεί, προκειμένου να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα. Ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν διαμηνύσει πως τα πλήθη θα συνεχίσουν την κατάληψη των επίσημων κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού στο Κολόμπο ώσπου να παραιτηθούν.

«Βράζει» ο λαός

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νήσου ήταν συγκριτικά ήρεμη σήμερα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν περίπατο στα γραφεία και στην επίσημη κατοικία του προέδρου. Η αστυνομία δεν έκανε καν προσπάθεια να τους σταματήσει. «Δεν θα πάμε πουθενά προτού αυτός ο πρόεδρος να φύγει και προτού να έχουμε κυβέρνηση που αποδέχεται ο λαός», είπε ο Τζουντ Χανσάνα, 31 ετών, που διαδηλώνει έξω από την προεδρία από τον Απρίλιο. «Ο αγώνας του λαού έχει σκοπό ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι απλά να φύγει ο πρόεδρος. Αυτή είναι μόνο η αρχή».

Οι κ.κ. Ρατζαπάξα και Ουικρεμεσίγκε δεν βρίσκονταν στις επίσημες κατοικίες τους όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια. Δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή. Το πού βρίσκονται είναι άγνωστο. Ιδιωτική κατοικία του κ. Ουικρεμεσίγκε σε πλούσια συνοικία στο Κολόμπο πυρπολήθηκε. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν.

Συνταγματολόγοι εκτιμούν πως αφού ο πρόεδρος και πρωθυπουργός υποβάλουν επίσημα τις παραιτήσεις τους, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρόεδρος ώσπου η εθνική αντιπροσωπεία της Σρι Λάνκα να ψηφίσει και να αναδείξει νέο πρόεδρο, τερματίζοντας πρόωρα εντός 30 ημερών τη θητεία του κ. Ρατζαπάξα, που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το 2024.

Πως προέκυψε η κατάρρευση της οικονομίας

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατηγορεί την πανίσχυρη πολιτική οικογένεια Ρατζαπάξα για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία. Ο τουριστικός τομέας υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ο πρωτογενής τομέας από την απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων, που αργότερα ακυρώθηκε.

Τα δημοσιονομικά της Σρι Λάνκα κατέρρευσαν λόγω της αύξησης του χρέους και τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Ρατζαπάξα. Ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος εξαντλήθηκαν με ταχύτητα καθώς ανέβαιναν οι τιμές των καυσίμων.

Η χώρα της Ασίας δεν έχει πλέον δολάρια για την εισαγωγή καυσίμων, στα οποία επιβλήθηκε δελτίο. Στα καταστήματα που έχουν ακόμη αέριο για μαγείρεμα σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Ο ονομαστικός πληθωρισμός στη χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα· η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ενδέχεται να ξεπεράσει το 70% εντός μηνών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΤΖΑΠΑΞΑΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Related Posts

Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

25/03/2026 - 19:41
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

25/03/2026 - 19:11
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

25/03/2026 - 18:32

Διαβάστε Επίσης

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

AGILE: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών αιχμής «σε χρόνο ρεκόρ»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 30 χώρες εξετάζουν την προστασία των Στενών του Ορμούζ – Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν για τις ιρανικές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Αρνητική η πρώτη απάντηση στο σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου – Οι 5 όροι που βάζει

Top News

Ιωάννα Τούνη: Η πανέμορφη ανθοδέσμη που της έστειλε ο σύντροφός της γιατί ακύρωσε τα σημερινά τους πλάνα

Χάρις Αλεξίου: «Αισθάνομαι ότι άλλαξα τη ζωή μου αρκετές φορές»

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση για το 2026 - Θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου

Θανάσης Αλευράς για τη ψωρίαση: «Πίστευα ότι το δημιούργησα εγώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert