OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Barkhane: Διαδηλώσεις στο Νίγηρα κατά της γαλλικής δύναμης με συνθήματα «Ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία»

19/09/2022 - 08:49
Barkhane
Share on FacebookShare on Twitter

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα, της Νιαμέ, εναντίον κυρίως της παρουσίας της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης Barkhane και υπέρ της Ρωσίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω η Μπαρχάν», «κάτω η Γαλλία», «ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία», διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας και κατόπιν έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Ρωσίας και κράταγαν πλακάτ με συνθήματα εχθρικά προς τη Γαλλία και την Μπαρχάν. «Να φύγει ο εγκληματικός γαλλικός στρατός», ή «η αποικιοκρατική στρατιωτική δύναμη Barkhane πρέπει να φύγει» διάβαζε κανείς στα πλακάτ των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση, που έγινε με την άδεια της δημοτικής αρχής της Νιαμέ.

Η γαλλική δύναμη στο Σαχέλ

Περίπου 3.000 Γάλλοι στρατιωτικοί συνεχίζουν να είναι ανεπτυγμένοι στο Σαχέλ, κυρίως στον Νίγηρα, εκ των βασικών συμμάχων του Παρισιού, μετά την αποπεράτωση της αποχώρησής τους από το Μάλι. Η δύναμη Barkhane διώχτηκε από τη στρατιωτική χούντα του Μαλί που κατέλαβε την εξουσία το 2020 και φέρεται να έχει προσλάβει τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρία Βάγκνερ, κάτι που το Μπαμακό αρνείται.

Τον Απρίλιο, τα μέλη του κοινοβουλίου του Νίγηρα τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους υπέρ κειμένου που ενέκρινε την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην επικράτεια, κυρίως γαλλικών, στο πλαίσιο του αγώνα κατά των τζιχαντιστών. «Υπάρχουν αντιγαλλικά συνθήματα διότι απαιτούμε την άμεση αποχώρηση της δύναμης Μπαρχάν από τον Νίγηρα, που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία και οδεύει να αποσταθεροποιήσει το Σαχέλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεϊντού Αμπντουλαγέ, συντονιστής του Κινήματος M62, που οργάνωσε την διαδήλωση.

Που οφείλεται ο αναβρασμός ;

Τον περασμένο μήνα, το στρατιωτικό καθεστώς στο Μαλί κατηγόρησε τη Γαλλία πως υποστηρίζει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, κάτι που το Παρίσι χαρακτήρισε «προσβλητικό». Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές αντιγαλλικές διαδηλώσεις στο Σαχέλ, ιδίως τον Νοέμβριο του 2021, όταν οχηματοπομπή της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης Barkhane εμποδίστηκε να περάσει στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος με συχνές και φονικές επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ στο δυτικό του τμήμα και, στο νοτιοανατολικό, των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ). Η χώρα φιλοξενεί εδώ και χρόνια ξένες στρατιωτικές βάσεις, κυρίως γαλλικές και αμερικανικές, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών στο Σαχέλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: OPERATION BARKHANEΓΑΛΛΙΑΝΙΓΗΡΑΣΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΣΑΧΕΛΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert