OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PAX: Η Συρία ήταν «πεδίο δοκιμών» για drones που μετά επιχείρησαν στην Ουκρανία

22/11/2022 - 22:08
PAX
Share on FacebookShare on Twitter

Η Συρία αποτέλεσε «πεδίο δοκιμών για drones» για τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν drones και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PAX. Τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η ολλανδική ΜΚΟ για την ειρήνη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. «Η Συρία έγινε ένα πεδίο δοκιμών για drones, στο οποίο χώρες και μη κρατικοί δρώντες έχουν τεστάρει διαφορετικούς νέων τύπων drones», υπογραμμίζει η PAX. «Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν επανειλημμένα δείξει πώς οι στρατιωτικοί φορείς (…) έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σε αυτόν τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.

Ιρανικά, ρωσικά και αμερικανικά drones «καμικάζι» που χρησιμοποιούνται στη Συρία έχουν αναπτυχθεί «σε μεγαλύτερη κλίμακα» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών. Περισσότερες από 60 επιθέσεις τουρκικών drones έπληξαν περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ρόλος των κρατών

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-2 Bayraktar που αναπτύχθηκε στη Συρία έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace. Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.

Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη καθώς αυτό έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών. «Η Ρωσία (…) επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX. Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.

Έξι τύποι ιρανικών drones έχουν επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η μκο. Παράλληλα, τζιχαντιστές, που ανήκουν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχουν μετατρέψει πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για στρατιωτική χρήση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: DRONESUAVΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΗΠΑΙΡΑΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14
Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert