OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Επίθεση» ΣΥΡΙΖΑ σε ΥΠΕΘΑ: Παραπλανητικό το αφήγημα ότι τα Marder ήταν καλύτερα και νεότερα από τα BMP-1

24/11/2022 - 11:52
Marder
Share on FacebookShare on Twitter

Η αξιωματική αντιπολίτευση προχωράει στην «αντεπίθεση» σήμερα, με κοινή δήλωση από τους Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Τσίπρα, Τομεαρχών Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Πάνου Ρήγα, Μέλος ΠΓ για θέματα Άμυνας, για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ αναφέρονται και στην συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου BMP-1 και Marder με την Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαιώνεται πρόταση των ΗΠΑ για «αντικατάσταση» όπλων ρωσικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο των πυραυλικών συστημάτων S-300 και TOR-M1, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά το δημοσίευμα, η Αθήνα εμφανίζεται θετική στην προοπτική αυτή, σε αντίθεση με τις ρητές τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης όπως στις 14/1/2022:

«Κανένα σύστημα από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, πλην όμως είναι ρωσικής κατασκευής, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς. Κάτι αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς, που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε πει ευθαρσώς ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά, εάν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάστασή τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί αντικατάστασή τους χωρίς να υπάρξει ούτε μιας ημέρας κενό -αυτό το ξέρουμε, διότι είμαστε ρεαλιστές σε αυτό, δεν πρόκειται να δοθούν, εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Και επομένως, δεν θα αποδυναμωθεί με κανέναν τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε καμία σπιθαμή του εδάφους της».

Στην περίπτωση των BMP-1 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ στα νησιά δεν αντικαταστάθηκαν με εφάμιλλα ή καλύτερα στα νησιά. Τα Marder προωθήθηκαν στη Β. Ελλάδα. Συνεπώς το κυβερνητικό αφήγημα που συνόδευσε τη γνωστοποίηση της ανταλλαγής από το Γερμανό καγκελάριο, ότι δηλαδή τα Marder ήταν νεότερα και καλύτερα, αποδείχτηκε απολύτως παραπλανητικό εφόσον τα BMP-1 δεν επρόκειτο τελικά να αντικατασταθούν εκεί όπου επιχειρούσαν. Όπως παραπλανητικές αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις περί «χρονισμού» από το ΥΠΕΘΑ, ότι δηλ. πρώτα θα παραλαμβάναμε και θα καθίσταντο επιχειρησιακά τα Marder και μετά θα παραχωρούνταν τα BMP1.

Το νέο αφήγημα που συνοδεύει τη νέα συζητούμενη «αντικατάσταση» είναι ότι εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία τα S-300 και TOR-M1 δεν θα μπορούν να συντηρηθούν. Ουδέν ψευδέστερον. Δυνατότητες συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά υπάρχουν και χωρίς την προσφυγή στη Ρωσία. Όσο ο χρόνος ζωής των συστημάτων αυτών δεν έχει λήξει, η αντικατάστασή τους δεν αποτελεί επουδενί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεύτερον, δεδομένης της διεθνούς έλλειψης η αντικατάστασή τους με εφάμιλλα ή καλύτερα συστήματα δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον. Κατά συνέπεια η όποια παραχώρηση όπως με τα BMP-1 αφήνει επικίνδυνα κενά στην αεράμυνα, που με δεδομένη και την παρούσα συμπεριφορά της Τουρκίας καθίσταται εγκληματική επιλογή.

Τρίτον, η μέχρι σήμερα δέσμευση για οικονομική βοήθεια 125 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για αλλαγή όλων των ρωσικών συστημάτων στην Ελλάδα δεν καλύπτει ούτε κλάσμα της απαιτούμενης δαπάνης αντικατάστασης. Ετοιμάζονται Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ για νέα αχρείαστη αγορά με δική μας δαπάνη μόνο και μόνο για να παρουσιάζεται ο κ. Μητσοτάκης ως «προβλέψιμος σύμμαχος»;

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώσει στην πράξη το δημοσίευμα της «Καθημερινής», εκτός από μια ακόμη ανακολουθία στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κοροϊδία της Βουλής και του ελληνικού λαού, θα συνιστά πλήγμα για τα συμφέροντα της χώρας. Επιτέλους, γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας ή τα συμφέροντα και επιδιώξεις άλλων χωρών όπως στην περίπτωση της απομάκρυνσης των BMP-1; Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εγκληματική επιλογή.

Tags: MARDERS-300TOR M1ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣΡΩΣΙΑΣΥΡΙΖΑΥΠΕΘΑ

Related Posts

SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

18/12/2025 - 20:34
Λουκασένκο - oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

18/12/2025 - 18:14
LUCAS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

18/12/2025 - 17:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης συγκινεί: «Δεν με αγκάλιασε κάποιος να μου πει ποιο είναι το καλό και το κακό»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης πιάστηκε να οδηγεί ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο - Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Γεωργιάδης: Σε φρενίτιδα η Κωνσταντοπούλου γιατί φοβάται ένα κόμμα Τσίπρα και ένα κόμμα με Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert