OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία και Κίνα αλληλοκατηγορούνται για τις συγκρούσεις στα σύνορα – «Το Πεκίνο προσπαθεί να αλλάξει το status quo»

13/12/2022 - 17:24
Ινδία
Share on FacebookShare on Twitter

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο ότι προσπαθεί να «αλλάξει μονομερώς το status quo» στα αμφιλεγόμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια, μετά τις αντιπαραθέσεις της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσαν τραυματισμούς και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με την Ινδία.

Ο κινεζικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του σήμερα πως Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν «παράνομα» τα αμφιλεγόμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια και παρεμπόδισαν τα στρατεύματα του Πεκίνου.

Προηγουμένως, το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση «σταθερή» στα σύνορά του με την Ινδία, καλώντας την να «διατηρήσουμε μαζί την ειρήνη και την ηρεμία της (…) συνοριακής περιοχής».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τις συγκρούσεις στα Ιμαλάια τον Ιούνιο του 2020, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 Ινδών και τουλάχιστον τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ επιβεβαίωσε πως τα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μια αντιπαράθεση στο ινδικό κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές (βορειοανατολικά).

«Στις 9 Δεκεμβρίου, τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το στάτους κβο παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου», δήλωσε ο Ρατζνάθ Σινγκ, αναφερόμενος στο ντε φάκτο σύνορο. «Μια συμπλοκή έλαβε χώρα στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης. Ο ινδικός στρατός εμπόδισε θαρραλέα τον κινεζικό στρατό να εισβάλει στο έδαφός μας και ανάγκασε (τους Κινέζους στρατιώτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι στρατιώτες των δύο πλευρών τραυματίστηκαν στη συμπλοκή».

Στρατιωτική πηγή από την Ινδία δήλωσε στο AFP πως τουλάχιστον έξι Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, που πρόσκειται στον ινδικό στρατό, το συμβάν προκάλεσε «ελαφρούς τραυματισμούς» στα δύο στρατόπεδα.

Οι Κινέζοι στρατιώτες προσέγγισαν τη ζώνη που βρίσκεται κοντά στα ντε φάκτο σύνορα όπου έχει συμφωνηθεί ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα περιπολεί, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, προκαλώντας μια «σταθερή και αποφασιστική» αντίδραση των Ινδών στρατιωτών, σύμφωνα με την πρώτη πηγή.

Κίνα: «Απαντήσαμε επαγγελματικά στην πρόκληση της Ινδίας»

Εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού δήλωσε σήμερα πως τα κινεζικά στρατεύματα «παρεμποδίστηκαν από τον ινδικό στρατό ο οποίες διέσχισε παράνομα τη Γραμμή» αποτελεσματικού ελέγχου. «Τα μέτρα αντίδρασής μας ήταν επαγγελματικά, κλασικά και σταθερά και σταθεροποίησαν την κατάσταση επί του εδάφους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν είχε αρνηθεί προηγουμένως να σχολιάσει το συμβάν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σταθερή στο σύνολό της».

«Οι δύο πλευρές διατηρούν πάντα έναν απρόσκοπτο διάλογο για το θέμα των συνόρων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών οδών, αναμένουμε πως η ινδική πλευρά θα προχωρήσει στην ίδια κατεύθυνση με την Κίνα», είπε.

Το Πεκίνο κάλεσε το Νέο Δελχί «να εφαρμόσει με σοβαρότητα τη σημαντική ομοφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο ηγέτες, να σεβαστεί αυστηρά το πνεύμα των συμφωνιών και των συνθηκών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές, να διατηρήσει συνολικά την ειρήνη και την ηρεμία της συνοριακής περιοχής Κίνας-Ινδίας».

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές τις οποίες επικαλούνται ινδικά ΜΜΕ, 300 μέλη του κινεζικού στρατού ενεπλάκησαν στο συμβάν και οι τραυματίες ήταν περισσότεροι στην κινεζική πλευρά.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως μια άλλη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα στα τέλη Νοεμβρίου στη Λαντάχ (βορειοδυτικά), κοντά στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν του Ιουνίου του 2020, χωρίς να γνωρίζει αν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ο κινεζικός στρατός έχει αυξήσει τις δραστηριότητές του στη Λαντάχ και μια «ενδεχόμενη» παραβίαση του εναέριου χώρου από τις κινεζικές αεροπορικές δυνάμεις έλαβε χώρα στην ίδια ζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΙΜΑΛΑΙΑΙΝΔΙΑΚΙΝΑ

Related Posts

Πεσκόφ - Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Χαρακτηρίζει «ψέματα» δημοσίευμα των FT για μεταφορά drones στο Ιράν

26/03/2026 - 14:37
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

26/03/2026 - 12:35
ΗΑΕ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε

26/03/2026 - 12:19

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Χαρακτηρίζει «ψέματα» δημοσίευμα των FT για μεταφορά drones στο Ιράν

Πεντάγωνο: Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακατευθύνει στη Μέση Ανατολή στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για την Ουκρανία

Πυρηνικά όπλα: Ανησυχητική αύξηση του αριθμού τους διαπιστώνουν οι ειδικοί

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε

Ιράν: Νεκρός ο Αρχηγός Ναυτικού των IRGC που ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, λένε ισραηλινά ΜΜΕ

Ζελένσκι στο Reuters: Οι ΗΠΑ συνδέουν τις εγγυήσεις ασφαλείας με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία

Top News

Ο Κώστας Σινάνης γύρισε στα καθήκοντά του - «Τελειώσαμε με την περιπέτεια, κάναμε ακόμη ένα βήμα»

Η Άννα Βίσση ανακοίνωσε τη δημιουργία της Vission Music, της νέας εταιρείας που δημιούργησε με τη Δήμητρα Κούστα

Κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει στις τριετίες και πόσο ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη νέα αύξηση

Υπόθεση Κεφαλογιάννη - Μάτσα: Η υπουργός Τουρισμού ζητά τα παιδιά να μην αλλάζουν συνεχώς σπίτια - Για τεχνητές εντάσεις μίλησε ο συνθέτης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert