OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Πετρ Πάβελ: Πρώην αξιωματούχος στο NATO και υπέρμαχος της Ουκρανίας ο νέος Πρόεδρος της Τσεχίας

28/01/2023 - 20:27
Πετρ Πάβελ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, επικρατώντας του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο Πάβελ, 61 ετών, πρώην αλεξιπτωτιστής και απόστρατος στρατηγός, κέρδισε στον δεύτερο γύρο των εκλογών λαμβάνοντας το 58,32% των ψήφων έναντι 41,67% του Μπάμπις, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με ψήφισαν και επίσης αυτούς που δεν με ψήφισαν αλλά προσήλθαν στις κάλπες γιατί κατέστησαν σαφές ότι τιμούν τη δημοκρατία και νοιάζονται για τη χώρα», δήλωσε ο Πάβελ.

«Βλέπω ότι αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη κέρδισαν σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε.Ο συνυποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα και συνεχάρη τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ για τη νίκη του σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του σήμερα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.

Οι αντιδράσεις

«Συγχαρητήρια στον στρατηγό Πάβελ για τη νίκη. Τον συγχαίρω που έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας», έγραψε στο Twitter o Μπάμπις. Ο Πάβελ θα αντικαταστήσει στην αρχηγία του κράτους τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα προτού κάνει στροφή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους ήταν 70,3% έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από δηκτικότητα και αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την Ουκρανία. Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων ήταν σκληρή, με ένα κύμα παραπληροφόρησης που στόχευε σε μεγάλο βαθμό τον Πάβελ, και απειλές θανάτου που στόχευαν τον Μπάμπις και την οικογένειά του.

«Η κοινότητά μας είναι κάπως πληγωμένη από την προεδρική (προεκλογική) εκστρατεία, από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αλλά και από το πολιτικό ύφος που επικράτησε εδώ πρόσφατα», είπε ο Πάβελ.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει και εσείς με βοηθήσατε να κάνω το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την αλλαγή αυτή», επέμεινε. Παρότι ο ρόλος του είναι ουσιαστικά εθιμοτυπικός στην Τσεχική Δημοκρατία, ο αρχηγός του κράτους διορίζει την κυβέρνηση, επιλέγει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αναλαμβάνει την ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑΠΕΤΡ ΠΑΒΕΛΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΤΣΕΧΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert