OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Για 4η φορά στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν – Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

02/02/2023 - 20:11
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της. Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ταχεία σε πολιτικό επίπεδο» αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει «χειροπιαστά αποτελέσματα».

Δεν είναι ευχαριστημένο το Κίεβο με τις κυρώσεις 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Ουκρανία

Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει –όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία– και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία – όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks– έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

"The future of the EU is being written, right now, in Ukraine.

This is a fight for freedom, sovereignty and democracy. 🇪🇺 🇺🇦" – @ZelenskyyUa pic.twitter.com/LtYxMiC4fx

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 2, 2023

«Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο. «Αξίζει να αναπληρώσουμε και να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τρολάρει το Ιράν με φωτογραφίες AI από αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικά drones και ταχύπλοα [pics]

12/05/2026 - 16:17
Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

12/05/2026 - 15:45
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκτελέστηκε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για εξέγερση μετά τις διαδηλώσεις του 2022

12/05/2026 - 15:22

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ τρολάρει το Ιράν με φωτογραφίες AI από αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικά drones και ταχύπλοα [pics]

Μαρκ Ρούτε: Δηλώνει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

Ιράν: Εκτελέστηκε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για εξέγερση μετά τις διαδηλώσεις του 2022

Το Ιράν διεύρυνε μονομερώς την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ

Ολοκληρώνεται εντός 24ώρων η έρευνα για το USV στη Λευκάδα – Τι είπε στον Δένδια ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Κουβέιτ: Συνέλαβε 4 μέλη των IRGC που επιχείρησαν να εισβάλουν στη χώρα – Στόχος τους να κάνουν δολιοφθορές

Top News

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Τίνα Μεσσαροπούλου: Δεν έφυγε ούτε λεπτό από το πλευρό του Γιώργου Μυλωνάκη

Ο δεύτερος «Akylas» στη σκηνή της Eurovision - Ο σωσίας που θα ντουμπλάρει τον καλλιτέχνη

Survivor: Προς οριστική διακοπή το παιχνίδι επιβίωσης μετά τον ακρωτηριασμό του παίκτη στον Άγιο Δομίνικο

Survivor: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του στον Άγιο Δομίνικο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert