OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Καπνογόνο έκτακτης ανάγκης ήταν το αντικείμενο που εντοπίστηκε κοντά στον αγωγό

29/03/2023 - 21:47
Nord Stream
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αρχές της Δανίας ανέκτησαν ένα κυλινδρικό αντικείμενο, το οποίο είχε εντοπιστεί κοντά στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος υπέστη ζημιές από εκρήξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια υπόθεση που συνεχίζει να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Το αντικείμενο, σύμφωνα με την υπηρεσία ενέργειας της Δανίας, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα καπνογόνο έκτακτης ανάγκης. «Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας Nord Stream 2 AG», της οποίας η ρωσική Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η επιχείρηση ανάκτησης, που έγινε υπό την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, σε βάθος 73 μέτρων, ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα, η Κοπεγχάγη είχε καλέσει την εταιρεία Nord Stream να συνδράμει στην ανάκτηση του αντικειμένου. «Οι έρευνες δείχνουν ότι το αντικείμενο είναι ένα άδειο καπνογόνο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για οπτική σήμανση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Nord Stream
Το άγνωστο αντικείμενο που βρέθηκε

Oι ρωσικές θεωρίες αποδείχθηκαν ψευδείς

Το αντικείμενο, που είχε εντοπιστεί αρχικά από την Gazprom, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Η ανακάλυψή του γνωστοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι το αντικείμενο αυτό πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

«Ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια κεραία για τη λήψη σήματος για την ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε αυτό το (τμήμα) του αγωγού φυσικού αερίου», είχε δηλώσει ο Πούτιν σε συνέντεξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russian 24.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις, σημειώθηκαν διαρροές από τέσσερα σημεία στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε διεθνή ύδατα. Σχεδόν έξι μήνες μετά δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση για την οποία έχουν διατάξει ποινικές έρευνες χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Στις αρχές Μαρτίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε ένα σκάφος που φερόταν ότι μετέφερε εκρηκτικά στο σημείο, χωρίς να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών.

Αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη της έκρηξης

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά, θεωρώντας την καταστροφή των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας». Προχθές Δευτέρα, η Ρωσία δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Μια «φιλοουκρανική οργάνωση» βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ, ανέφερε στις αρχές Μαρτίου δημοσίευμα των New York Times, με την αμερικανική εφημερίδα να επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο δημοσίευμα των NYT τονιζόταν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολιοφθορά. H βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών ήταν ένας Ουκρανός που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός βετεράνος δημοσιογράφος-ερευνητής Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε ένα εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο η πυροδότηση των εκρηκτικών που έθεσαν εκτός λειτουργίας τους αγωγούς οργανώθηκε κατ’ εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: NORD STREAMΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥΔΑΝΙΑΔΙΑΡΡΟΗ NORD STREAMΡΩΣΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert