OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορηματική η Κίνα: «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση για το ζήτημα της Ταϊβάν»

21/04/2023 - 10:31
Ταϊβάν
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Τσιν Γκανγκ τόνισε σήμερα ότι η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει «καμία παραχώρηση» για το ζήτημα της Ταϊβάν και καταδίκασε τις «παράλογες» δυτικές επικρίσεις που μπορεί να έχουν «επικίνδυνες συνέπειες». Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Ο κινεζικός στρατός οργάνωση νωρίτερα τον Απρίλιο τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο σε αντίδραση για τη συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, μαύρο πρόβατο για το Πεκίνο καθώς ανήκει σε κόμμα το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αντίδραση από το Πεκίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η G7 απηύθυναν προειδοποιήσεις στο Πεκίνο, το κάλεσαν να μη θέσει υπό αμφισβήτηση το status quo στο στενό της Ταϊβάν. «Ακούμε συχνά δηλώσεις ξένων, που ισχυρίζονται πως η Κίνα αψηφά τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, προσπαθεί να μεταβάλει μονομερώς της Ταϊβάν διά της βίας, ή με εξαναγκασμό», είπε σήμερα ο Τσιν Γκανγκ. «Αυτή η λογική είναι παράλογη και οι συνέπειές της επικίνδυνες», πρόσθεσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σαγκάη, καταφερόμενος εναντίον του «ορισμού» του status quo από τη Δύση που έχει σκοπό την «καταπάτηση της κινεζικής εθνικής κυριαρχίας».

Το Πεκίνο ασκεί ολοένα πιο ισχυρή στρατιωτική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι αφότου ανέλαβε την εξουσία η Τσάι Ινγκ-γουέν το 2016. Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την συνεχιζόμενη σύσφιγξη των σχέσεων των αρχών της Ταϊβάν και ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων, ιδίως των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, στην οποία βλέπει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα. «Δεν θα κάνουμε καμιά παραχώρησε σε αυτούς που αποπειρώνται να βλάψουν την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας. Όποιος παίζει με τη φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν θα καταλήξει να καεί», επέμεινε ο Τσιν Γκανγκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos στις αρχές Απριλίου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την Ευρώπη να μην μετατραπεί σε «ακόλουθο» των ΗΠΑ ή της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν. «Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των μπλοκ», είχε προσθέσει, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη τοποθέτησή του γάλλου προέδρου υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας επικρίθηκε και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού από πολιτικούς και αναλυτές καθώς εξέλαβαν τη θέση αυτή ως κριτική στην Ουάσιγκτον, παραδοσιακό εταίρο της Ευρώπης.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΓΑΛΛΙΑΗΠΑΚΙΝΑΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Κροζέτο
ΚΟΣΜΟΣ

Κροζέτο: Σχετικά πλησίον των Στενών του Ορμούζ δύο ιταλικά ναρκαλιευτικά

13/05/2026 - 13:53
drones - Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πιθανά κύματα ρωσικών επιθέσεων με drones

13/05/2026 - 12:16
Ισραήλ - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα δύο αυτοκίνητα σε δρόμο κοντά στη Βηρυτό

13/05/2026 - 11:08

Διαβάστε Επίσης

Κροζέτο: Σχετικά πλησίον των Στενών του Ορμούζ δύο ιταλικά ναρκαλιευτικά

Πολεμική Αεροπορία: Καρέ καρέ αποστολή MEDEVAC με Super Puma ανοικτά της Λέσβου [vid]

J-35: Συμφωνία Πακιστάν και Κίνας για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη – Το μέλλον των J-10C και JF-17

Παρενόχληση ερευνητικού σκάφους από τουρκική πυραυλάκατο στην Αστυπάλαια – Παρενέβη η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ»

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πιθανά κύματα ρωσικών επιθέσεων με drones

Drones «καμικάζι» ψάχνει η ΕΕ με τον διαγωνισμό «Sentinel Strike» για περιφερόμενα πυρομαχικά νέας γενιάς

Μεντβέντεφ για δοκιμή Sarmat: Καμαρώνει και «απειλεί» την Ευρώπη – «Τώρα είμαστε πολύ πιο κοντά»

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα δύο αυτοκίνητα σε δρόμο κοντά στη Βηρυτό

Top News

Ναταλία Δραγούμη: Δεν λέω την ηλικία μου στην κάμερα, γιατί ίσως δεν κάνει καλό για τη δουλειά μου

Akylas - Eurovision 2026: Η αποθέωση για το «Ferto» και η σειρά στον τελικό - Πτώση στα στοιχήματα μετά την πρόκριση

Αθηνά Οικονομάκου - Μπρούνο Τσερέλα: Εικόνες από την πρόταση γάμου με φόντο τον Πύργο του Άιφελ

Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σταύρου Φλώρου στην μητέρα του μετά τον ακρωτηριασμό - «Μαμά τι να στεναχωριέμαι, ζω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert