OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σκότωσαν τον «εγκέφαλο» της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

26/04/2023 - 05:04
Αφγανιστάν - αεροδρόμιο Καμπούλ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο εγκέφαλος της επίθεσης βομβιστή-καμικάζι στο Αφγανιστάν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, η οποία είχε απολογισμό 173 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών, σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν, μετέδωσαν χθες Τρίτη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην Washington Post, ο τρομοκράτης αυτός – δεν διευκρίνισαν ούτε την ταυτότητά του, ούτε το πώς, ούτε το πότε σκοτώθηκε – ήταν ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Το ΙΚΧ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 26ης Αυγούστου 2021, που διαπράχθηκε εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία πυροδότησε έντονες επικρίσεις.

Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση που διεξήγαγαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τον θάνατο και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να ενημερώσει τις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση προτού κάνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με πηγές του Politico.

BREAKING: The Taliban have killed the Islamic State group leader behind the 2021 Kabul bombing that left 13 U.S. service members and about 170 Afghans dead, according to the father of a Marine killed in the attack briefed by military officials. https://t.co/RBCFc19Qj9

— The Associated Press (@AP) April 25, 2023

Η εξέλιξη αντανακλά την «αντιτρομοκρατική πίεση» στο ΙΚΧ «στο Αφγανιστάν και αλλού», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Washington Post. Πρόσθεσε πως θεωρεί την επιχείρηση αυτή «εμβληματική ενός Αφγανιστάν που μετατρέπεται σε δύσκολο περιβάλλον για τους τρομοκράτες όπως αυτοί του ΙΚΧ, που θέλουν να βλάψουν Αμερικανούς».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να ενημερώνει οικογένειες των στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους το 2021 τη Δευτέρα, ανέφερε από την πλευρά της η New York Times, κατά την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώθηκαν για την εξέλιξη στις αρχές του μήνα.

Taliban kills ISIS leader who planned Kabul Airport suicide bombing https://t.co/fzPklSxWGq via @YouTube

— Badd Company (@BaddCompani) April 26, 2023

Οι εικόνες από τη χαοτική επιχείρηση αποχώρησης των Αμερικανών, άλλων ξένων και Αφγανών που διεξαγόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 είχε σοκάρει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Breaking news: The mastermind behind the Kabul airport bombing was killed by Taliban, an extraordinary development spotlighting the Biden administration’s newfound reliance on a former battlefield adversary to help confront terrorist threats. https://t.co/Ig3GIFpomt

— The Washington Post (@washingtonpost) April 25, 2023

Την 30ή Αυγούστου 2021, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, 24 ώρες πριν από την προθεσμία που είχε ορίσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποπεράτωση της επιχείρησης.

Οι Ταλιμπάν είχαν ήδη καταλάβει ξανά την εξουσία στη χώρα, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας τους κατέρρευσαν.

Η αποχώρηση έβαλε τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε σχεδόν 20 χρόνια πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πενταγώνου.

Στις αρχές Απριλίου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, υπερασπίστηκε τον τρόπο που διεξήχθη η επιχείρηση εκκένωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο κατά το οποίο δεν προβλεπόταν κανένα άλλο «σενάριο» πέραν της διατήρησης και της ενίσχυσης αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΜΠΟΥΛΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΑΣΑΝΚΑΜΠΟΥΛΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

15/12/2025 - 10:33
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

15/12/2025 - 09:00

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert