OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η χώρα κοντά στην «κατάρρευση», παραβιάσθηκε και νέα εκεχειρία

01/05/2023 - 14:40
Σουδάν
Share on FacebookShare on Twitter

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, «πετούν μαχητικά αεροπλάνα» ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι χωρίς προηγούμενο», ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ο ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον αξιωματούχο του για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Είμαι καθοδόν (…) για να εξετάσω πώς μπορούμε να προσφέρουμε άμεση βοήθεια» στους κατοίκους», δήλωσε ο Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η ανθρωπιστική κατάσταση φθάνει σε σημείο κατάρρευσης» στη χώρα, η οποία είναι μία από τις πιο φτωχές του κόσμου.

Η μαζική λεηλασία γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των κατοίκων υπέφεραν από την πείνα ακόμα και πριν από τον πόλεμο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε πως «αίρει άμεσα την αναστολή των δραστηριοτήτων του», την οποία είχε διατάξει μετά το θάνατο τριών εργαζομένων του.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστός ως Χεμεντί, είχαν δεχθεί να παρατείνουν χθες, Κυριακή, τα μεσάνυχτα την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από «μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως από την αρχή της σύγκρουσης, εκεχειρίες έχουν ανακοινωθεί για να παραβιαστούν αμέσως μετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνουν μόνο ότι οι ασφαλείς διάδρομοι για τις απομακρύνσεις ξένων διατηρούνται και πως οι διαπραγματέυσεις, που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, συνεχίζονται.

Μέχρι τώρα οι δύο στρατηγοί αρνούνται τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 528 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία θεωρείται πως υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατάφερε χθες, Κυριακή, να προσγειώσει στο Πορτ Σουντάν, σε απόσταση 850 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρτούμ, ένα πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με οκτώ τόνους βοήθειας.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει την περίθαλψη μόνο «1.500 τραυματιών», προειδοποίησε.

Ο ΟΝΕ έχει καταγράψει 75.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Τουλάχιστον 20.000 έχουν διαφύγει προς το Τσαντ, 6.000 προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και χιλιάδες άλλοι προς το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.

Συνολικά μέχρι 270.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΟΗΕ, ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να διαφύγουν από τις μάχες, οι οποίες πλήττουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, που δεν έχουν φύγει, παραμένουν οχυρωμένοι στα σπίτια τους προσπαθώντας να επιβιώσουν παρά τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό.

Η πολιτεία του Χαρτούμ έχει δώσει «άδεια μέχρι νεωτέρας» στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ η αστυνομία διαβεβαιώνει πως έχει αναπτυχθεί για να αποφευχθούν λεηλασίες.

Τα περισσότερα από τα νοσοκομεία της χώρας δεν λειτουργούν. Για όσα λειτουργούν ακόμη, «η κατάσταση είναι αφόρητη» επειδή λείπουν υλικά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζούμπ Σαάντ Ιμπραχίμ, γιατρός στο Αντ-Νταμίρ, βόρεια του Χαρτούμ.

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν απομακρύνει τους υπηκόους τους και άλλους ξένους. Ο Καναδάς έβαλε τέλος στις απομακρύνεισεις που πραγματοποιούσε «εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει για την κατάσταση στο Σουδάν, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι του στρατηγού Νταγκλό σύμφωνα με τους ειδκούς, ανακοίνωσαν πως κάλεσαν τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν είχε συναντηθεί χθες, Κυριακή, με έναν απεσταλμένο του στρατηγού Μπουρχάν.

Εξάλλου το Ριάντ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΕΚΡΗΞΕΙΣΜΑΧΕΣΣΟΥΔΑΝΧΑΡΤΟΥΜ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

15/12/2025 - 09:00
ΣίδνεΪ
ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

15/12/2025 - 08:53

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert