OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μπογονικολός: Οι επαφές του επιχειρηματία που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας με το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ

18/05/2023 - 16:33
Μπογονικολός
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Συνεργασίες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία επεδίωκε τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι παρείχε παρανόμως στη Μόσχα αμερικανικό ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό το οποίο είχε προμηθευτεί ως τελικός χρήστης από αμερικανικές εταιρίες.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο κ. Μπογονικολός τουλάχιστον από το 2018 είχε επιχειρήσει με προτάσεις του προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα (ΕΑΣ). Οι προτάσεις αφορούσαν την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων ή συνεργασίες με ολλανδικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στις αρχές του 2020 κ. Μπογονικολός πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με στελέχη της ΓΔΑΕΕ με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία. Όπως πληροφορείται το OnAlert, στην πρώτη συνάντηση κατέθεσε πρόταση για συνεργασία της εταιρίας του, Aratos και μιας ολλανδικής εταιρίας με την ΕΑΒ. Η πρόταση αφορούσε τσον τομέα της συντήρησης των ιπτάμενων μέσων. Σημειώνεται ότι Έλληνας επιχειρηματίας δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στην Ολλανδία.

Είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους από το 2017

Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση του Μπογονικολού με την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ. Σε αυτή ο επιχειρηματίας κατέθεσε πρόταση για συνεργασία ενός συνασπισμού από 187 ολλανδικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της αμυντικού εξοπλισμού, με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέπεμψαν τον επιχειρηματία και την πρόταση του, στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2018, ο Νίκος Μπογονικολός είχε εμφανιστεί με την εταιρία ARATOS να παρουσιάζει, σε διημερίδα Καινοτομίας της ΓΔΑΕΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη συστήματος χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους».

Σύμφωνα με το έγγραφο που το FBI με το οποίο ζητείται η έκδοση του επιχειρηματία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη σύλληψη του στο Παρίσι, στις 9 Μαΐου, ο κ. Μπογονικολός είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους από το 2017, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν από εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Από το ρεπορτάζ του ΟnAlert, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής ότι κάποια πρόταση του κατηγορουμένου από τις αμερικανικές αρχές για παράνομη εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών και υλικών «διπλής χρήσης» βρήκε ανταπόκριση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Φωτογραφία αρχείου Intime News

Tags: ΓΔΑΕΕΗΠΑΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΝΙΚΟΛΟΣΡΩΣΙΑΥΠΕΘΑ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

15/12/2025 - 06:09
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές

14/12/2025 - 07:50
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος – Πού προβλέπονται τοπικές βροχές

13/12/2025 - 07:32

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert