OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Η παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

23/05/2023 - 18:42
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

Κύρια θέματα συζήτησης αφορούσαν την παροχή υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας, την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας για την ασφάλεια της Ε.Ε. και των Κρατών – Μελών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Υπεγράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη πρωτοβουλία για κοινή προμήθεια πυρομαχικών και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης, η οποία υπαγορεύεται από τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί δε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κοινής και αυτόνομης δυνατότητας της Ε.Ε. να προστατεύσει τις αξίες και συμφέροντά της και τους ευρωπαίους πολίτες.

ΥΕΘΑ

Όσον αφορά στην αμυντική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόνισε ότι η Ελλάδα παρέσχε ήδη ποσότητες πυρομαχικών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπως έπραξε από την αρχή του πολέμου, συνεισφέρει δε στην Αποστολή της Ε.Ε. για Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της Πρότασης Κανονισμού για υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών από αμυντικές βιομηχανίες των Κρατών – Μελών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, όσο και την Ουκρανία, καθώς επίσης της εφαρμογής του κατά τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα ασφαλείας των Κρατών – Μελών.

Αναφορικά με τις δράσεις της Ε.Ε. στην Αφρική, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές προκλήσεις και απειλές στη περιοχή που δημιουργούν, μεταξύ άλλων, μεταναστευτικά ρεύματα. Όπως καταδεικνύει η κρίση στο Σουδάν, επιβάλλεται η επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, ενδεικτική της δέσμευσης της να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας.

Κατά το γεύμα εργασίας, με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας, συμπεριληπτικότητας και την αυτονομία λήψης αποφάσεων. Τόνισε επίσης το ρόλο της Στρατηγικής για το Διάστημα καθώς και της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ένωση αναδυόμενες απειλές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Δείτε το βίντεο:

Tags: NATOΒΡΥΞΕΛΛΕΣΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΑΣΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας: «Η απάντηση στο τι πρέπει να αλλάξει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονολεκτική – Όλα»

09/12/2025 - 21:00
Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»

09/12/2025 - 10:12
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

08/12/2025 - 21:53

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Εύη Βατίδου: Ασχολούμαι με κατασκευές σε σπίτια και παρακολουθώ το πολιτικό σκηνικό γενικότερα

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή της από το Μεξικό: «Η ζωή με στεναχωρεί»

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert