OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα κάνουν επανεκκίνηση στην κλιματική διπλωματία

17/07/2023 - 11:52
ΗΠΑ - Κίνα
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, άρχισε σήμερα συνομιλίες στην Κίνα με τον κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων ακόμη.

Ο κ. Κέρι έφθασε στην πρωτεύουσα της Κίνας χθες Κυριακή· είναι το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που κάνει πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έπειτα από μήνες εντάσεων.

Θα παραμείνει στη χώρα ως μεθαύριο Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Πέραν της νήσου, τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στη σχέση των δυο μεγάλων δυνάμεων είναι πολλά και διάφορα: εκτείνονται από το εμπόριο ως τις διαφορές απόψεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μειονότητα των Ουιγούρων κ.ο.κ..

Μολαταύτα, η επίσκεψη του κ. Κέρι αποτελεί «ακόμη μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν την καθοδική περιδίνηση» της σχέσης τους, σημείωσε κύριο άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της Ημερησίας της Κίνας.

Καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη να βρουν κοινό τόπο και να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή», κατά το κείμενο, που συνάδει με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κέρι στην εφημερίδα New York Times.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος αναμένεται να καλέσει το Πεκίνο να «μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως είναι αναπτυσσόμενη χώρα», αλλά να κάνει περισσότερα, είπε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχει ευθύνη να μειώσει τις εκπομπές της», είπε. «Θεωρώ πως ο κόσμος πρέπει να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την Κίνα, αν όχι να την πιέσει, να λάβει πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών της», επέμεινε.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει «ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο πεδίο αυτό» και ο κ. Κέρι «θα επιμείνει στο συγκεκριμένο σημείο στο ταξίδι του στο Πεκίνο», συμπλήρωσε.

Το ταξίδι του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην κινεζική πρωτεύουσα καταγράφεται τέσσερις μήνες πριν από την COP28 και καθώς ο αντίκτυπος του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνεται οδυνηρά αισθητός στον πλανήτη, με κύματα καύσωνα σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Από αυτά δεν γλιτώνει ούτε η Κίνα: η πρωτεύουσά της αντιμετωπίζει για εβδομάδες θερμοκρασίες περί τους 40° Κελσίου.

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θεωρεί πως το κλίμα αποτελεί πεδίο στο οποίο οι δυο δυνάμεις, που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό κατά τα άλλα, μπορούν να συνεργαστούν στενά.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι η κορύφωση των εκπομπών της θα σημειωθεί ως το αργότερο το 2030 και ότι θα επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2060. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευθεί πως η χώρα θα μειώσει δραστικά τη χρήση άνθρακα ως το αργότερο το 2026.

Οι αρχές ωστόσο έδωσαν πράσινο φως τον Απρίλιο σε νέα αύξηση του παραγωγικού δυναμικού ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που καίνε άνθρακα, εγείροντας αμφιβολίες για την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί για το κλίμα.

Πηγές: AFP, dpa, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΚΙΝΑΚΛΙΜΑΤΖΟΝ ΚΕΡΙ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert