OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που «θα βάλει τέλος στον διχασμό»

31/07/2023 - 06:08
Παλαιστίνιοι
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν σήμερα να συγκροτήσουν μια επιτροπή, στόχος της οποίας θα είναι να βάλει τέλος στον διχασμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, που διαρκεί ήδη 17 χρόνια, μια απόφαση ωστόσο που οι αναλυτές κρίνουν ότι «στερείται σοβαρότητας».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο ηγέτης της Φάταχ, και ο αρχηγός τη Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια, ταξίδεψαν και οι δύο στο Ελ Αλαμέιν την Αιγύπτου για αυτή τη σύνοδο. Εκεί βρέθηκαν και οι επικεφαλής σχεδόν όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων για να συζητήσουν το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος, σε μια περίοδο που στο Ισραήλ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση η δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας. Μόνο ο Ισλαμικός Τζιχάντ και δύο μικρότερα κόμματα δεν συμμετείχαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «πολιτικές συλλήψεις» Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Χανίγια, το ισλαμιστικό κίνημα του οποίου διοικεί την αποκλεισμένη Γάζα, επέκρινε τον πολιτικό αντίπαλό του: πρέπει, είπε, να τερματιστεί «η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» με το Ισραήλ και να σταματήσουν οι «πολιτικές συλλήψεις» στη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς, που σπανίως συναντάται με τον Χανίγια, κατήγγειλε τις αιματηρές συγκρούσεις του 2007, μετά τις εκλογές του 2006 τις οποίες κέρδισε η Χαμάς όμως το αποτέλεσμά τους δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ούτε από τη Φάταχ ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα «ο διχασμός (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Αμπάς. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο ένα κράτος, ένα σύστημα, έναν νόμο, έναν νόμιμο στρατό», επέμεινε. Για τον λόγο αυτό, είπε στο τέλος της συνόδου ότι πρέπει «να σχηματιστεί μια επιτροπή ώστε οι παλαιστίνιοι να συνεχίσουν τον διάλογο (…) για να τελειώνουμε με τον διχασμό και να επιτύχουμε την εθνική παλαιστινιακή ενότητα». Πρόσθεσε ότι ελπίζει προσεχώς να διεξαχθεί στην Αίγυπτο άλλη μια σύνοδος «για να ανακοινωθεί το τέλος του διχασμού».

Ο Μουχαϊμέρ Άμπου Σάαντα, ένας πολιτολόγος από τη Γάζα, σχολίασε ότι η συγκρότηση μιας επιτροπής που ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες «δεν είναι καθησυχαστικό γεγονός» και δείχνει ότι οι συμμετέχοντες «στερούνται σοβαρότητας».

«Αν θέλετε να σκοτώσετε κάτι, σχηματίστηκε μια επιτροπή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η συγκρότηση επιτροπής δεν βάζει τέλος στον διχασμό και δεν ορίζει ημερομηνία για τις εκλογές. Απέναντι σε μια ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση, οι (παλαιστινιακές) παρατάξεις δεν πήραν συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, στη Γάζα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν ζητώντας «το τέλος του διχασμού». Άλλοι, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σχολίαζαν ότι η επιλογή του Ελ Αλαμέιν για τη σύνοδο αυτή δεν ήταν τυχαία. Το όνομα της πόλης σημαίνει στα αραβικά «οι δυο σημαίες». «Αυτό δείχνει ότι η Φάταχ και η Χαμάς έχουν η καθεμιά τους διαφορετικό λάβαρο», ειρωνεύτηκε ένας χρήστης.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών που μέχρι σήμερα αναβάλλονται διαρκώς. Κατά την έναρξη της συνόδου ο Χανίγια είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί ένα νέο κοινοβούλιο, στο οποίο να εκπροσωπούνται όλοι, με βάση το αποτέλεσμα «ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών».

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙΦΑΤΑΧΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert