OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι SDF ανακοίνωσαν το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ

06/09/2023 - 13:44
Συρία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι δυνάμεις όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι των SDF ανακοίνωσαν σήμερα «το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην ανατολική Συρία, όπου επιχειρούσαν για να εκτοπίσουν τους μαχητές τοπικών αραβικών φυλών της τελευταίας εξεγερμένης κοινότητας, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, (SDF, ένας αραβοκουρδικός συνασπισμός όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι και ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) είχαν λάβει από προχθές, Δευτέρα, ενισχύσεις γύρω από την αραβική κοινότητα Ντεϊμπάν, στην επαρχία Ντέιρ Έζορ.

«Η επιχείρηση εκκαθάρισης της κοινότητας Ντεϊμπάν από ένοπλες οργανώσεις έφθασε το τελικό στάδιό της. Οι SDF άρχισαν να χτενίζουν τις συνοικίες και τα σπίτια σε αναζήτηση κρυμμένων μαχητών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος τους, Φάρχαντ Σάμι.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων μέσα σε περίπου 10 ημέρες, στην πλειονότητά τους μαχητών, στη στρατηγική αυτή περιοχή, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει όμως εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

SDF

Ξεκίνησαν με τη σύλληψη στις 27 Αυγούστου από τις SDF του Άχμαντ αλ Χάμπιλ, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ντέιρ Έζορ, μιας τοπικής ένοπλης αραβικής οργάνωσης που συνδέεται ωστόσο με τις SDF. Υποστηρικτές της αλ Χάμπιλ απάντησαν διενεργώντας επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη τοπικών αραβικών φυλών.

Οι SDF ξεκίνησαν το Σάββατο 48ωρη κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, κατηγορώντας «μισθοφόρους που συνδέονται με το συριακό καθεστώς» ότι θέλουν να «σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ αυτών και των αραβικών φυλών. Η επαρχία Ντέιρ Έζορ, που η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Άραβες, διαρρέεται από τον Ευφράτη που αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνων που ελέγχονται από τις SDF.

Συρία

Ο εκπρόσωπος των SDF πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του αναζητούν κυρίως στην Ντεϊμπάν «ένοπλες οργανώσεις που έφθασαν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη» που τελεί υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος. Οι SDF ήταν η αιχμή του δόρατος της επίθεσης που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2019 και εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Ελέγχουν μια ημιαυτόνομη κουρδική ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένων ολόκληρων περιοχών της Ντέιρ Έζορ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Κυριακή με αξιωματούχους των SDF και ηγέτες αραβικών φυλών της Ντέιρ Έζορ στην προσπάθεια να ηρεμήσουν την κατάσταση στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία όπου έχουν αναπτυχθεί οι αμερικανικές δυνάμεις. Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή αντικυβερνητκών διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει μισό εκατομμύριο θανάτους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει καταστρέψει υποδομές και κατακερματίσει τη χώρα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: SDFΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΟΥΡΔΟΙΝΕΙΡ ΑΛ ΖΟΡΣΥΡΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

11/05/2026 - 00:21
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

10/05/2026 - 20:19
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

10/05/2026 - 18:46

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert