OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Χακάν Φιντάν: Tουρκία και ΕΕ αρχίζουν εκ νέου συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης

06/09/2023 - 20:55
Φιντάν
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας θα επανεκκινήσουν την επόμενη εβδομάδα τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι ο ίδιος και ο Επίτροπος συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση, η οποία έχει στόχο να παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε αγαθά μεταξύ των πλευρών.

«Αντιπροσωπείες θα αρχίσουν να συγκαλούνται από την επόμενη εβδομάδα και οι προσπάθειες θα επιταχυνθούν», τόνισε ο Φιντάν. Η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ το 1995 αλλά περιορίζεται στα βιομηχανικά αγαθά και στα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.

Bakanımız @HakanFidan, Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Olivér Várhelyi’yi #Ankara’da ağırladı. 🇹🇷🇪🇺 pic.twitter.com/aPph3m9wq0

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) September 6, 2023

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Βάρχελι ανέφερε ότι οι συνομιλίες του στην Άγκυρα βοήθησαν στον εντοπισμό τομέων όπου η Ένωση και η Τουρκία θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνεργάζονται άμεσα, προσθέτοντας ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση απαιτεί βήματα από την Άγκυρα στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ήδη από τώρα χωρίς τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, έτσι οι συνάδελφοί μας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προτεραιότητα είναι να «αλλάξει η ατμόσφαιρα» με Ελλάδα και Κύπρο

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν προοπτικές για την Τουρκία να συμμετάσχει στον στόχο της διεύρυνσης της ΕΕ το 2030 που σκιαγράφησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Επίτροπος είπε ότι προτεραιότητα είναι να «αλλάξει η ατμόσφαιρα», μετά τις διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων κρατών μελών, όπως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως σημείωσε η επίσκεψή του «υπογράμμισε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα άνοιγμα» από την Άγκυρα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είδε «μια σειρά από πολύ θετικά μηνύματα» από την Τουρκία πρόσφατα για το θέμα, αλλά ότι μια «θετική ατζέντα» πρέπει πρώτα να καθοριστεί.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βάρχελι από την τουρκική πρωτεύουσα, ο Φιντάν τόνισε πως «η ΕΕ δεν μπορεί πραγματικά να είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση και να ενεργήσει πιο θαρραλέα για την προώθηση των σχέσεων. Παράλληλα κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέτουν «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος.

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη της οποίας είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Οι σχέσεις Άγκυρας Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu, AFP, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΓΚΥΡΑΕΕΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10

Διαβάστε Επίσης

Akinci: Το τουρκικό UAV θα εξοπλιστεί με τα πυρομαχικά ακριβείας Al Tariq από τα Εμιράτα

F/A-18: Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα αντικαταστήσουν τα Hornet με 420 stealth μαχητικά F-35 έως το 2030

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» στο Αιγαίο με τον «ΚΙΜΩΝΑ» στο επίκεντρο

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος, πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Top News

«Σαν κρυστάλλινη σφαίρα»: Βίντεο της NASA αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο νερό που αιωρείται στο διάστημα

Tζένη Κατσίγιαννη: 4.000 άτομα διασκέδασαν με το «Πες μου Πως σε λένε» σε συναυλία της στο Γαλάτσι 

Eurovision: Βίντεο από την πρόβα του Akyla με highlight τη λύρα αλά Έλενα Παπαρίζου

Survivor: Σοβαρό ατύχημα στο ριάλιτι επιβίωσης - Αναστέλλεται η μετάδοση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert