OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

S-300: Η Βουλγαρία συζητά την παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία – Διαμάχη στο κοινοβούλιο

26/09/2023 - 18:03
S-300
Share on FacebookShare on Twitter

Μέλη του βουλγαρικού κοινοβουλίου εξετάζουν μια σημαντική πρόταση σχετικά με τη δωρεά πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας S-300, ένα κομβικό στοιχείο για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.

Όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, πολλά βασικά βουλγαρικά κόμματα όπως το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας]), το SDS (Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων), και άλλα τρία δημοκρατικά κόμματα πρότειναν την προσφορά πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η προτεινόμενη βοήθεια περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους που προορίζονται για το σύστημα αεράμυνας S-300.

Η πρόταση έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει από το κοινοβούλιο, καθώς τα κόμματα που υπέβαλαν την πρόταση έχουν την πλειοψηφία και υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Ιβαϊλο Μίρτσεφ, βουλευτής ενός εκ των κομμάτων, πρότεινε ότι οι πύραυλοι S-300, που θεωρούνται άχρηστοι από τον βουλγαρικό στρατό, θα μπορούσαν ουσιαστικά να λειτουργήσουν ως ανταλλακτικά για τους Ουκρανούς. Σύμφωνα με τα σχόλια του Μίρτσεφ, οι πύραυλοι δεν μπορούν να ανακαινιστούν στη Βουλγαρία, ενώ οι Ουκρανοί διαθέτουν την απαραίτητη ικανότητα για να τους χρησιμοποιήσουν.

Το 2021, σε μια προσπάθεια της Βουλγαρίας να εκσυγχρονίσει τους πυραύλους της, η ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία «Almaz Antey», δήλωσε ότι δεν μπορεί να επισκευάσει τους κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου 5В55Р[К] και πρότεινε στις βουλγαρικές αρχές να απευθύνουν τα αιτήματά τους στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας – μια πρόταση που η Βουλγαρία απέρριψε.

«Γιατί η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και όχι η Βουλγαρία;»

Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του βουλγαρικού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς δεν είναι λειτουργικοί. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ωφέλιμοι μπορεί να είναι για τον ουκρανικό στρατό.

Ο βουλευτής Ατανάς Ζαφίροφ από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα χαρακτήρισε «προδότες» τους βουλευτές που πρότειναν την παράδοση των S-300, «οι οποίοι αποτελούν την πιο σημαντική άμυνα πάνω από τη Σόφια και το πυρηνικό εργοστάσιο».

Το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας. Η επιτροπή δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων, απλώς τόνισε ότι τα πυρομαχικά ήταν ελαττωματικά, ενώ η Ουκρανία διαβεβαίωσε την ετοιμότητά της να τα χρησιμοποιήσει, αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

«Γιατί η Ουκρανία είναι κατάλληλη για αυτό το έργο και όχι η Βουλγαρία;». «Θα επεκταθεί τελικά η διαδικασία στη δωρεά συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που εναντιώνονται στην προσφορά αυτή.

Η Βουλγαρία διαθέτει συνολικά 12 πυραυλικά συστήματα S-300. Εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συντήρηση και η επισκευή σοβιετικών εξοπλισμών έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. Και η χώρα μας διαθέτει S-300, που σταθμεύει στην Κρήτη, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στείλει το σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία. Η Σλοβακία, από την άλλη, έδωσε τα δικά της συστήματα στο Κίεβο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αντικατάστασή τους από αμερικανικά συστήματα Patriot.

Με πληροφορίες από: bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: S-300ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΒΟΥΛΓΑΡΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert