OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Κυανόκρανοι «τραυματίστηκαν σοβαρά» σε «επίθεση»

02/11/2023 - 08:57
Μαλί
Share on FacebookShare on Twitter

Αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (MINUSMA), η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από το κράτος του Σαχέλ, «τραυματίστηκαν σοβαρά» χθες Τετάρτη όταν η οχηματοπομπή τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Προχθές Τρίτη οι κυανόκρανοι της MINUSMA εγκατέλειψαν τη βάση τους στην Κιντάλ σχηματίζοντας μακρά οχηματοπομπή που κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Γκαό, μεγάλης πόλης του βορρά, σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων.

Χθες «μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η αυτοκινητοπομπή έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε στον Τύπο ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Με βάση τις «προκαταρκτικές πληροφορίες», η έκρηξη είχε αποτέλεσμα να «τραυματιστούν σοβαρά αρκετοί κυανόκρανοι», πρόσθεσε.

Η MINUSMA διευκρίνισε αργότερα μέσω X (του πρώην Twitter) πως τραυματίστηκαν οκτώ μέλη της, που διακομίστηκαν όλα στην Γκαό.

Update on our withdrawal from #Kidal: Today, an armored vehicle in our convoy hit an #IED en route to #Gao. 8 peacekeepers injured, who have all been evacuated to #Gao. This is the 3rd IED attack on the convoy since it left on 10/31. Wishing them all a speedy recovery.

— MINUSMA (@UN_MINUSMA) November 1, 2023

Η επίθεση «ακολούθησε δυο παρόμοια περιστατικά» προχθές Τρίτη στο Μαλί, στα οποία «δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ελαφρά» και τους προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Η αυτοκινητοπομπή αυτή ήταν η τελευταία που αποχώρησε από την Κιντάλ για να πάει στη βάση της MINUSMA στην Γκαό, υπό «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ασφαλείας».

Η μετακίνησή της αναγκαστικά έγινε «χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ελλείψει άδειας πτήσης από τις αρχές του Μαλί», γεγονός που «αυξάνει τους κινδύνους για τους κυανοκράνους μας, οι οποίοι πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε επικίνδυνες περιοχές», τόνισε ο εκπρόσωπος. Ζήτησε για μια ακόμη φορά «πλήρη συνεργασία» από το Μπαμακό στην αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το Μαλί απαίτησε τον Ιούνιο την αποχώρηση, «χωρίς καθυστέρηση», των κυανοκράνων, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει εσπευσμένη διαδικασία απόσυρσης, άνευ προηγουμένου, η οποία αναμένεται να έχει τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Η MINUSMA, εν μέσω ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με διάφορους ένοπλους παράγοντες να διεκδικούν τον έλεγχο περιοχών (αυτονομιστές, τζιχαντιστές, τον τακτικό στρατό), επισπεύδει την αποχώρησή της, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εγκατάλειψε έτσι τις θέσεις της στην Κιντάλ χωρίς να περιμένει να φθάσει δύναμη του στρατού, επιτρέποντας στους αυτονομιστές αντάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ να ξεπεράσουν τις ένοπλες δυνάμεις στην κούρσα για τον έλεγχο της περιοχής ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τις ένοπλες ομάδες του βορρά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: MINUSMAΜΑΛΙΟΗΕΣΑΧΕΛ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

11/05/2026 - 08:50
Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

11/05/2026 - 08:39
Μπασάρ αλ-Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

11/05/2026 - 08:30

Διαβάστε Επίσης

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Top News

Super Κική στον Φειδία Παναγιώτου: Χαλάω γύρω στα 20 με 30 χιλιάρικα το μήνα, είμαι πάρα πολύ σπάταλη

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Απεργία 13 Μαΐου: «Παραλύει το δημόσιο», τι θα γίνει με τα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert