OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ακύρωση στο παρά 1′ της επίσκεψης Ραϊσί και της συνάντησης με Ερντογάν

28/11/2023 - 10:46
Τουρκία - Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του Ραϊσί, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι Άγκυρα και Τεχεράνη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση στον πόλεμο στη Γάζα.

Νωρίτερα αναλυτές επεσήμαιναν πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί θα προσπαθούσε να πείσει την Άγκυρα να προχωρήσει πέρα από τα λόγια και να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ.

«Το Ιράν αναμένει από την Τουρκία να αναστείλει τις άμεσες και έμμεσες εμπορικές συναλλαγές της με το Ισραήλ», εκτιμούσε ο διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών της Κωνσταντινούπολης, ο Χακί Ουιγούρ.

«Η Τουρκία ωστόσο υιοθέτησε μια προσέγγιση στην οποία προσέχει ιδιαίτερα να διαχωρίζει τα πολιτικά από τα εμπορικά ζητήματα», προσέθετε.

Η περίπλοκη ιστορία των σχέσεων Ιράν – Τουρκίας

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν κοινά σύνορα μήκους 535 χιλιομέτρων και μια περίπλοκη ιστορία που έχει σημαδευτεί από στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά και διαφωνίες αναφορικά με περιφερειακές συγκρούσεις.

Η Άγκυρα στηρίζει ομάδες ανταρτών στη Συρία που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στηρίζουν η Τεχεράνη και η Μόσχα.

Η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στην εδαφική του διαμάχη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατέλαβε το Μπακού στην πιο πρόσφατη επιχείρηση- αστραπή του, έχει επίσης ενοχλήσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι η άνοδος της ισχύος του Μπακού στην περιοχή του Καυκάσου ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της δικής της αζέρικης μειονότητας.

Εξάλλου το Ιράν αντιμετωπίζει με καχυποψία τις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει έναν διάδρομο στο έδαφος της Αρμενίας προς τον θύλακα Ναχιτσεβάν, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την πρόσβαση της Τεχεράνης στην Αρμενία.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν αφορά τον Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», επιβεβαιώνει ο Αρίφ Κεσκίν ερευνητής ειδικός στις ιρανοτουρκικές σχέσεις με έδρα την Άγκυρα.

«Με τη σύγκρουση στη Γάζα αυτό το θέμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά παραμένει σημαντικό», προσθέτει.

«Βιώσιμη ειρήνη»

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιρανό πρόεδρο με θέμα «την κοινή θέση ενάντια στη βιαιότητα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με έκθεση του Eurasia Group, «το Ιράν διστάζει να επέμβει στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή και πιθανόν θα αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να την επιδεινώσει».

Και ο Ερντογάν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου.

«Το Ιράν και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται ώστε η προσωρινή εκεχειρία να γίνει μόνιμη και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη», τόνισε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΙΣΙΙΡΑΝΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αναστέλλεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ – Κάνουμε πρόοδο με το Ιράν για συμφωνία

06/05/2026 - 08:29
SOUTHCOM
ΚΟΣΜΟΣ

SOUTHCOM: Ακόμα ένα φονικό πλήγμα σε φερόμενους διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό [vid]

06/05/2026 - 08:11
Ισραήλ - IAF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, διαβεβαιώνει ο νέος αρχηγός της IAF

05/05/2026 - 21:41

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Αναστέλλεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ – Κάνουμε πρόοδο με το Ιράν για συμφωνία

SOUTHCOM: Ακόμα ένα φονικό πλήγμα σε φερόμενους διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό [vid]

Ακόμα πιο κοντά στo C-390: Το OnAlert αποκαλύπτει σχέδιο απόκτησής τους από την Πορτογαλία και το συνολικό κόστος

Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά – Αίθριος στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1964 σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με μαχητικό F-104 Starfighter

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, διαβεβαιώνει ο νέος αρχηγός της IAF

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις – Δύο θάνατοι σε ρωσικό έδαφος από επίθεση ουκρανικών drones

Top News

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βίντεο με τη Ρία Ελληνίδου να χοροπηδά στο τραμπολίνο που αγόρασε για τον γιο του, Πάρη

Νότης Σφακιανάκης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε η αδερφή του

Πέθανε ο παπά-Τσάκαλος - «Έζησε όπως ήθελε να ζήσει»

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Έβγαινα από την παραλία και κρυβόμουν πίσω από τους φίλους μου - Έχω συναισθηματική υπερφαγία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert