OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SeaHake Mod4: Πότε θα παραδοθούν οι καινούργιες τορπίλες στο Πολεμικό Ναυτικό;

16/12/2023 - 08:01
SeaHake
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Σαρικά

Η τελευταία ενημέρωση που διαθέτει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού από την κατασκευάστρια εταιρεία των καινούργιων τορπιλών βαρέως τύπου SeaHake κάνει λόγο για παράδοση της πρώτης παρτίδας εντός του α’ εξαμήνου του 2024.

Και ενώ η σύμβαση προέβλεπε ότι οι πρώτες 8 από τις συνολικά 44 τορπίλες SeaHake Mod4 θα παραδίδονταν στον Στόλο τον περασμένο Νοέμβριο, η γερμανική εταιρεία Atlas Elektronik ζήτησε παράταση εξαιτίας προβλημάτων, όπως επικαλέστηκε, τα οποία οφείλονταν κυρίως στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, έσπευσε να καθησυχάσει το Ναυτικό Επιτελείο αναφέροντας ότι το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να τηρηθεί κανονικά και το σύνολο των καινούργιων τορπιλών να έχει παραδοθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2026.

Όπως είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη προκάλεσε  εύλογη ανησυχία, με τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να ενημερώνουν ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και συγκεκριμένα την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου από τα συνολικά πέντε batch, ώστε να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επιβολή χρηματικής ρήτρας. Για κάθε μήνα καθυστέρησης το ποσό της ρήτρας αυξάνεται μέχρι να εκτελεστεί η σύμβαση, όπως είναι υποχρεωμένη η κατασκευάστρια εταιρεία.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό όπως επίσης προβλέπει η σύμβαση περιμένει τα εξειδικευμένα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας τον προσεχή Ιανουάριο προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αναβάθμισης στο λογισμικό και σε άλλα συστήματα του πρώτου από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και του εκσυγχρονισμένου «ΩΚΕΑΝΟΣ» προκειμένου οι «σιωπηλοί κυνηγοί» του Στόλου να είναι έτοιμοι να εξοπλιστούν με τις πρώτες καινούργιες τορπίλες.

Διαδικασία η οποία ειδικά στο πρώτο υποβρύχιο θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να πιστοποιηθεί το σύστημα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δοκιμές με τελικό στάδιο τη δοκιμαστική βολή της πρώτης τορπίλης. Η Διοίκηση Υποβρυχίων έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες αλλά και στον σχεδιασμό ώστε το ένα μετά το άλλο και όσο θα παραλαμβάνονται οι τορπίλες τα πέντε υποβρύχια να έχουν αναβαθμιστεί και να μπορούν να επιχειρούν φέροντας τις πανίσχυρες SeaHake Mod4 στους τορπιλοσωλήνες τους.

SeaHake

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο καθυστέρησε σχεδόν μια δεκαετία και πέρασε από «χίλια κύματα» μέχρι να υπογραφεί τελικά η συμφωνία με την γερμανική εταιρεία. Με αποτέλεσμα τα πιο ισχυρά υποβρύχια στην περιοχή που άλλαξαν τα δεδομένα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο από τότε που αποκτήθηκαν να διαθέτουν τορπίλες ξεπερασμένης τεχνολογίας και συγκεκριμένα SUT Mod 0, τις οποίες απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό το 1980, αλλά και τις ακόμα παλαιότερες SST 4, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα αν και απαρχαιωμένες.

SeaHake

Και ενώ τα «214» έχουν αποδείξει επανελλειμμένα ακόμα και σε ασκήσεις υψηλού επιπέδου, όπως η κορυφαία ΝΑΤΟϊκη «DyanamicManta», ότι κάνουν τη διαφορά στον Ελληνικό Στόλο και αποτελούν εφιάλτη για κάθε Μονάδα Επιφανείας να μην διαθέτουν ανάλογα των δυνατοτήτων τους όπλα. Με τα Στελέχη των υποβρυχίων να κάνουν λόγο για χαοτική διαφορά ανάμεσα στις παλαιότερες τορπίλες και στις καινούργιες βαρέως τύπου ανεξάρτητα από το πόσο σύγχρονες είναι οι εχθρικές Μονάδες Επιφανείας.

Το πιο ισχυρό πλεονέκτημα των SeaHake Mod 4 είναι η ταχύτητα η οποία μπορούν να αναπτύξουν και φτάνει τους 50 κόμβους (93 χλμ), σε συνδυασμό με την εμβέλεια των 27 μιλίων (50 χλμ), μετατρέπουν τα υποβρύχια σε «φονικούς κυνηγούς» ακόμα και για Μονάδες με πολύ ισχυρές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες. Επιπλέον οι Sea Hake διαθέτουν εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν και να εξουδετερώσουν παρεμβολές, αντίμετρα και «δολώματα», καθώς κατευθύνονται στο στόχο με απόλυτη ακρίβεια χάρη στη χρήση οπτικής ίνας. Το βάρος τους ξεπερνά τον ενάμιση τόνο η εκρηκτική τους γόμωση τα 260 κιλά. Μια και μόνο τορπίλη μπορεί να εξουδετερώσει ακόμα και να βυθίσει άμεσα πλοίο πολύ μεγάλου εκτοπίσματος.

Tags: SEA HAKESEAHAKE MOD4ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΡΠΙΛΕΣΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

25/03/2026 - 07:28
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

25/03/2026 - 05:07
Black Hawk
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

24/03/2026 - 17:37

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση – Εντυπωσίασαν τα νέα οπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert