OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 στην Τουρκία: «Θέμα ημερών η αναγγελία πώλησης των μαχητικών» εκτιμά ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

25/01/2024 - 11:43
F-16
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά την επιστολή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το αμερικανικό Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Τουρκία, φαίνεται ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος εξοπλισμών θα «τρέξουν» με γρήγορους ρυθμούς, όπως εκτίμησε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο Τζεφ Φλέικ  δήλωσε πως προβλέπει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρώσει εντός ημερών την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο NATO και θα ακολουθήσουν «γρήγορα βήματα» για την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Άγκυρα.

Σε σημερινή συνέντευξή του, δήλωσε πως, μόλις το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης φθάσει στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο αναγγελία για την πώληση των F-16 αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε προχθές, Τρίτη, την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, αίροντας με καθυστέρηση 20 μηνών ένα μείζον εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να υπογράψει το σχετικό νομοθέτημα, το οποίο θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το επίσημο έγγραφο της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας πρέπει επίσης να σταλεί στην Ουάσινγκτον.

Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία

Ερωτηθείς αν περιμένει να συμβεί αυτό «εντός ημερών», ο Τζεφ Φλέικ, πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε στο Reuters: «Ναι, το περιμένω». «Δεν βλέπω γιατί να περιμένει η Τουρκία, με το κοινοβούλιο εδώ να έχει ενεργήσει», δήλωσε. «Έτσι περιμένω, μόλις αυτό διαβιβασθεί στην Ουάσινγκτον, τότε να γίνει η αναγγελία (της πώλησης των F-16). Και η επίσημη αναγγελία θα γίνει».

Οι καθυστερήσεις της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας προκάλεσαν απογοήτευση σε συμμάχους της, όμως της επέτρεψαν επίσης να αποσπάσει μερικές παραχωρήσεις. Ο Φλέικ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ωστόσο πως στο διάστημα αυτό η Σουηδία ανταποκρίθηκε στις «πολύ θεμιτές ανάγκες ασφαλείας» της Τουρκίας.

Ο πρεσβευτής δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών που εξέφραζαν ανησυχίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξαιτίας των επιδόσεων της χώρας αυτής στα ανθρώπινα δικαιώματα και των καθυστερήσεων στην ένταξη της Σουηδίας.

«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι, πριν προχωρήσουμε με την πώληση των F-16, έπρεπε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Όμως όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία της διαλειτουργικότητας που θα υπάρξει με αυτό τον εκσυγχρονισμό των F-16».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: F-16F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑNATOΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ NATOΚΟΓΚΡΕΣΟΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45
ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert