OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η Ιταλία προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού – «Μη ρεαλιστικό και περιττό», λένε τα κράτη μέλη

06/02/2024 - 17:41
ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ιταλία καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να δημιουργήσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό που θα «αντισταθεί» στην μια επιθετική Ρωσία και σε άλλες πιθανές απειλές. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνονται να είναι «θετικές» στην ιδέα.

«Η ΕΕ πρέπει να έχει δικό της στρατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τον περασμένο μήνα. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρότεινε ότι η μαχητική δύναμη θα μπορούσε να εμπλακεί σε «ειρηνευτικές αποστολές» και στην «πρόληψη συγκρούσεων».

Η Σλοβενία, η Ισπανία, η Δανία και η Πολωνία χαρακτήρισαν την ιδέα ως «μη ρεαλιστική και περιττή».

«Η δημιουργία αυτής της κοινής άμυνας – ένα απαραίτητο πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού στρατού – θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Άμυνας. «Εάν η επίτευξη αυτής της απαίτησης ήταν σχεδόν αδύνατη το 1992, όταν η ΕΕ αποτελούταν από μόλις 12 κράτη μέλη, θα είναι ακόμη δυσκολότερο να ληφθεί απόφαση από μια Ένωση των 27 ή περισσότερων χωρών στο μέλλον – σε αυτό το πλαίσιο η ιδέα είναι μη ρεαλιστική ή απρόσιτη στο εγγύς μέλλον».

Επιπλέον, η Ευρώπη έχει ήδη μια αμυντική δύναμη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθιστώντας περιττό έναν «ευρωστρατό», σύμφωνα με τη Δανία, επίσης μέλος και των δύο οργανισμών. «Η Δανία δεν υποστηρίζει τη δημιουργία στρατού της ΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Άκυρο» από Σλοβενία και Πολωνία

Η Σλοβενία είναι, επίσης, μία από τις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν θετικά την σκέψη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας δήλωσε στο Defense News πως μια τέτοια προοπτική δεν βρίσκεται στην ατζέντα των αμυντικών σχεδίων για το άμεσο μέλλον.

Για χρόνια, τα κράτη-μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς επικρατούσε η πρακτική πως τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα αμυντικά τους σχέδια σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι αυξανόμενες περιφερειακές προκλήσεις, ωθούν τις χώρες να σκέφτονται περισσότερο σε συλλογικό επίπεδο.

«Η Πολωνία δεν παραμελεί τις ενέργειες της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ενέργειες της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και να συμβάλουν στη διατλαντική ασφάλεια», ανέφερε από την μεριά του το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν σε μια στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής επιρροής της Ένωσης, δημιουργώντας μια δύναμη ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν γρήγορα σε μια κρίση.

Πηγή: Defense News

Tags: ΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣΙΤΑΛΙΑ

Related Posts

Μόσχα
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

16/12/2025 - 17:45
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

16/12/2025 - 17:09
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

16/12/2025 - 15:42

Διαβάστε Επίσης

Η Ιταλία σχεδιάζει επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φρεγάτες – Στο πακέτο ο εκσυγχρονισμός των FREMM

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert