OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αντι – drone «θόλος» χτίζεται πάνω από το Αιγαίο: Έτσι γίνεται απροσπέλαστο από κάθε μη επανδρωμένη απειλή

12/02/2024 - 05:13
drone
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Το «χτίσιμο» του αντιαεροπορικού, anti – drone «θόλου» πάνω από το Αιγαίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία όπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες έπειτα από τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη αλλά και των Αρχηγών στους τρεις Κλάδους.

Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, ειδικά στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων (UCAV) προβληματίζει ιδιαίτερα το ελληνικό Επιτελείο, καθώς ο στόλος των οπλισμένων drones που διαθέτουν πλέον οι γείτονες αποτελεί ίσως την κορυφαία απειλή όχι μόνο για τις δυνάμεις άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αλλά συνολικά για Μονάδες, Σχηματισμούς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, πολεμικά πλοία  και χερσαία οπλικά συστήματα.

Ο σκοπός του εξοπλιστικού προγράμματος

Ο σχεδιασμός της anti – drone «ομπρέλας» δεν θα αφορά μόνο μη επανδρωμένα UAV και UCAV αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας έναντι κάθε απειλής από τον αέρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και βαλλιστικούς  πυραύλους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη  καθώς σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα προηγμένων αισθητήρων με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης κάθε είδους μη επανδρωμένου drone είτε πρόκειται για UAV είτε για οπλισμένο UCAV είτε οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο μέσο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

drone

Ταυτόχρονα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (jammers) τα οποία ουσιαστικά «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα drones, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά κατευθύνονται από τη βάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το διπλό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης αλλά και παρεμβολών πρόκειται να εγκατασταθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε καίριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στα χερσαία σύνορα.  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησής του πάνω σε πλοία του Στόλου, με στόχο να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος ή ακόμα και επιχειρήσεων.

drone

Στη λογική του Iron Dome

Το επόμενο όμως μεγάλο βήμα θα είναι η αγορά kinetic οπλικών συστημάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν επίσης σε όλες τις κρίσιμες περιοχές όπως και τα non-kinetic συστήματα εντοπισμού και παρεμβολών. Tα kinetic οπλικά συστήματα θα διαθέτουν βλήματα, σε μεγάλους μάλιστα αριθμούς, στη λογική του ισραηλινού Iron Dome.

Οι αισθητήρες θα εγκλωβίζουν κάθε «εισβολέα» και τότε θα ενεργοποιείται το σύστημα με στόχο την κατάρριψη της απειλής είτε πρόκειται για μη επανδρωμένο drone κάθε μορφής είτε για άλλο ιπτάμενο μέσο ή πυραυλική απειλή. O anti – drone, αντιαεροπορικός «θόλος» θα συνδέεται με το συνολικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, ραντάρ, άλλα αντιαεροπορικά όπλα ακόμα και με τα φίλια ιπτάμενα μέσα ώστε να λειτουργούν ενιαία με στόχο να σχηματιστεί μια αδιαπέραστη «ομπρέλα» ασφαλείας πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά πάνω από τη χώρα με έμφαση σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.

Tags: DRONESUAVUCAVΑΙΓΑΙΟΑΝΤΙ-DRONEΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΕΒΡΟΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert