OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ «μπλοκάρει συστηματικά» την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

27/02/2024 - 21:44
ΟΗΕ
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας σε μια άναρχη εμπόλεμη ζώνη, κατήγγειλε σήμερα ο ΟΗΕ.

Έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να γίνει η απομάκρυνση από τη Γάζα ανθρώπων για ιατρικούς λόγους και να εκτελεστεί η παράδοση βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και όλο και πιο δύσκολο στο νότιο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Όλες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, η τελευταία εξουσιοδότηση που δόθηκε ήταν στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμη χειρότερα, ακόμη και οι νηοπομπές που είχαν λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές μπλοκαρίστηκαν επανειλημμένα ή δέχθηκαν πυρά.

«Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια δέχονται πυρά»

Ο Λέρκε υπενθύμισε ένα περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν μια οχηματοπομπή που είχε οργανωθεί από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την απομάκρυνση και τη μεταφορά ασθενών από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιουνίς, αποκλείστηκε για ώρες και οι τραυματιοφορείς συνελήφθησαν.

«Παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές για όλο το προσωπικό και τα οχήματα, οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή του ΠΟΥ για πολλές ώρες μόλις έφυγε από το νοσοκομείο», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε ασθενείς και προσωπικό να βγουν από τα ασθενοφόρα και ανάγκασε το ιατρικό προσωπικό να γδυθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε 24 ασθενείς, παρέμεινε ακινητοποιημένη για επτά ώρες.

«Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς της Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν έπειτα, αν και τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν δοθεί εκ των προτέρων στις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Λέρκε, προσθέτοντας ότι μόνο ένας από αυτούς έχει αποφυλακιστεί μέχρι στιγμής. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε.

«Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση».

Αυτή η «ανεπαρκής διευκόλυνση παράδοσης της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται εκτεθειμένοι σε απαράδεκτους και αποτρεπτικούς κινδύνους σύλληψης, τραυματισμού ή μιας χειρότερης» εκδοχής, τόνισε ο Λέρκε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΙΣΡΑΗΛΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΟΗΕ

Related Posts

Eurofighter
ΚΟΣΜΟΣ

Eurofighter Typhoon της Αυστρίας αναχαίτισαν δύο φορές αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U-28

13/05/2026 - 09:56
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα ζητήσω από τον Σι Τζινπίνγκ να ανοίξει περισσότερο την οικονομία της Κίνας σε εταιρείες των ΗΠΑ

13/05/2026 - 09:27
CIA
ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Η CIA σκότωσε υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ Σιναλόα – Διαψεύδει το Μεξικό

13/05/2026 - 08:43

Διαβάστε Επίσης

Eurofighter Typhoon της Αυστρίας αναχαίτισαν δύο φορές αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U-28

Τραμπ: Θα ζητήσω από τον Σι Τζινπίνγκ να ανοίξει περισσότερο την οικονομία της Κίνας σε εταιρείες των ΗΠΑ

Golden Dome: Πάνω από 1 τρισεκ. δολάρια το κόστος του τα επόμενα 20 χρόνια, λέει έκθεση του CBO

CNN: Η CIA σκότωσε υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ Σιναλόα – Διαψεύδει το Μεξικό

«Βόμβα» Reuters: Η Σαουδική Αραβία βομβάρδιζε για αντίποινα το Ιράν κατά την διάρκεια του πολέμου

Λίβανος: Στους 13 οι νεκροί από πολλαπλά πλήγματα του Ισραήλ

USV στη Λευκάδα: Οι ουκρανικές και ρωσικές χειρόγραφες σημειώσεις, η εξέταση στη ΔΥΚ και το μάθημα για το Αιγαίο

Καιρός σήμερα: Έντονες νεφώσεις αλλά με αύξηση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Top News

Akylas - Eurovision 2026: Η αποθέωση για το «Ferto» και η σειρά στον τελικό - Πτώση στα στοιχήματα μετά την πρόκριση

Πέτρος Γαϊτάνος: Έχω πει τη λέξη «μ@@@@α» και μετά προσεύχομαι γιατί ξέρω πως δεν είναι σωστό

Λευκάδα: Χειρόγραφες σημειώσεις στα ουκρανικά και στα ρωσικά βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone

Survivor: Παραμένει σε σταθερή κατάσταση ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό - Πιθανή η μεταφορά του σε κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert