OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης βάζει ο Γκάλαντ – Προτείνει στράτευση και των υπερορθόδοξων Εβραίων

29/02/2024 - 14:49
Γκάλαντ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, απαιτεί από όλες τις πλευρές της κυβέρνησης να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση που προτείνει και η οποία εισάγει την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας για τους υπερορθόδοξους Εβραίους.

Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται σήμερα από τον ισραηλινό Τύπο «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ο πόλεμος που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας αναβίωσε την συζήτηση για τον καταμερισμό του βάρους της στρατιωτικής θητείας.

«Ο τρόπος που μοιράζεται το φορτίο της στρατιωτικής θητείας είναι εθνικό πρόβλημα εδώ και 75 χρόνια», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χθες το βράδυ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Το πρόβλημα εμφανίσθηκε στις πόρτες μας σε καιρούς πολέμου, καιρούς που έχουμε γνωρίσει πολλούς εδώ και 75 χρόνια. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συμφωνήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις που δεν έχουμε λάβει εδώ και 75 χρόνια», είπε.

Ισραήλ

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, αλλά οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι απολαμβάνουν εξαίρεσης με την αιτιολογία ότι αφιερώνουν τον χρόνο τους στην μελέτη των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι δεν θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο την μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας παρά μόνο αν έχει την υποστήριξη «όλων των πλευρών του συνασπισμού».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος είναι μέλος του στενού πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ και ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Εθνικής Ενότητας που έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, χαιρέτισε τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας.

Γκαντς - Ισραήλ

«Η ομιλία του Γκάλαντ είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει από την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Ηταν πολύ πιο εκρηκτική και ισχυρή από όλους τους φανφαρονισμούς περί «ολοκληρωτικής νίκης», διότι έδωσε στον Γκαντς και τον Άιζενκοτ του κόμματος της Εθνικής Ενότητας εξουσία βέτο», γράφει σήμερα η εφημερίδα Maariv.

Μετά την έναρξη του πολέμου, ο Μπένι Γκαντς και ο Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτες του κεντρώου κόμματος, εντάχθηκαν στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Θέτοντας ως όρο για την προώθηση της μεταρρύθμισης της στρατιωτικής θητείας την υποστήριξή της και από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας, ο Γιόαβ Γκάλαντ, μέλος του Λικούντ του Νετανιάχου, αψήφησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τους υπερορθόδοξους κυβερνητικούς εταίρους του, γράφει η Yediot Aharonot.

«Ο Γκάλαντ έκανε μία δήλωση ανεξαρτησίας. Αψήφησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα. Ο Γκάλαντ είναι ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης. Αν υπάρξει αλλαγή, θα είναι χάρη σ’ αυτόν, αλλά επίσης χάρη στον Μπένι Γκαντς και τον Γκάντι Άιζενκοτ», γράφει η Yediot.

Για το τηλεοπτικό δίκτυο N12, «ο Γκάλαντ έριξε χθες μία πολιτική βόμβα, η σημασία της οποίας δεν πρέπει να υποτιμάται», διότι θα μπορούσε «να οδηγήσει στην διάλυση της κυβέρνησης μέσα σε λίγες εβδομάδες». Και αν συμβεί αυτό, «ο Γκάλαντ δεν θα χύσει ούτε δάκρυ».

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΙΟΑΒ ΓΚΑΛΑΝΤΙΣΡΑΗΛΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

15/12/2025 - 10:33
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

15/12/2025 - 09:00

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert