OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία μπρεί να ετοιμάζει επίθεση εναντίον του NATO – Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει ο Φινλανδός Α/ΓΕΕΔ

02/05/2024 - 21:29
NATO
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας δήλωσε ότι η Ρωσία πιθανώς να δοκιμάσει την αμοιβαία ενότητα του NATO με μια επίθεση σε χώρα μέλος του τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει, όπως είπε, τις υβριδικές επιθέσεις, όπως οι παρεμβολές και οι παρεμβάσεις στις εκλογές.

Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας και ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ρωσίας μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίθεση εναντίον του NATO.

«Φυσικά η δοκιμή του Άρθρου 5 είναι συνεχώς πιθανή, αλλά αν αναλάβουμε την σωστή δράση και παραμείνουμε ενωμένοι, θεωρώ ότι είναι απίθανη μια επίθεση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο στρατηγός Γιάνε Γιάακολα.

Ο Γιάακολα, η δουλειά του οποίου είναι να παρακολουθεί στενά τι κάνει η Ρωσία πίσω από τα μακρά σύνορα που μοιράζεται με την Φινλανδία, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι πολύ απασχολημένη με την προετοιμασία της νέας της εαρινής επίθεσης στην Ουκρανία για να σκεφθεί μια επίθεση εναντίον του NATO.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε το ενδεχόμενο μιας επίθεσης του NATO ως «ανοησία», αλλά το Κρεμλίνο επίσης είχε προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και NATO θα είναι αναπότρεπτη εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας, General Janne Jaakkola

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις υβριδικές επιθέσεις»

Ωστόσο, ο Γιάακολα είπε ότι η Ρωσία πιθανώς θα συνεχίσει όπως τις χαρακτήρισε, υβριδικές επιθέσεις εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών, με την μορφή των παρεμβολών στο σύστημα πλοήγησης GPS, των επιχειρήσεων επιρροής και στοχεύοντας τους γείτονες της συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας με το να στέλνει μετανάστες.

Το Κρεμλίνο αρνείται συνήθως ότι παρεμβαίνει στις εκλογές και εργαλειοποιεί την μετανάστευση. Δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Εσθονίας περί παρεμβολών στο σύστημα GPS τον περασμένο μήνα αλλά είχε αρνηθεί και προηγουμένως ότι προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογία παρεμβολών.

«Το θέμα για τους Ρώσους είναι ότι εύχονται να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη, ώστε η ενότητα και η συνοχή μας να είναι πιο αδύνατη» δήλωσε ο Γιάκολα.

Ο διορισμός του Γιάακολα ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας από την 1η Απριλίου, σηματοδότησε την πρώτη επέτειο της ένταξης Φινλανδίας στην στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης, στην οποία προσχώρησε σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

Επίσης η Φινλανδία ως μέλος του NATO αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες, φθάνοντας το 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και το 2,31% φέτος, ανανεώνοντας τον στόλο της πολεμικής της αεροπορίας, υπογράφοντας διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και διπλασιάζοντας την δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών έως το 2027.

«Η κατεύθυνση της άμυνας μας και συνεπώς της αποτροπής είναι ανοδική», είπε ο Γιάακολα.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΡΩΣΙΑΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert