OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Η Κομισιόν ενέκρινε τη χρηματοδότηση 54 έργων ύψους πάνω από 1 δις ευρώ

16/05/2024 - 15:15
Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ), 54 συνεργατικών έργων στον τομέα της άμυνας, ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Με το ΕΤΑ, ενθαρρύνουμε τις βιομηχανίες σε όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία και την καινοτομία τους σε κρίσιμους τομείς και να αναπτύξουν τις αμυντικές ικανότητες που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοάμυνας, της επίγειας, της εναέριας, της ναυτικής μάχης και του διαστήματος – και να προετοιμαστούν από κοινού. Το ΕΤΑ συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών μας στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας ενόψει του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας και προετοιμάζει την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης», δήλωσε ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ενθουσιώδη» συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, με 76 % περισσότερες προτάσεις που υποβλήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Η ίδια τόνισε ότι καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ΕΤΑ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους νεοεισερχόμενους στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκδοση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του ΕΤΑ είχε εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον από τη βιομηχανία της ΕΕ: ελήφθησαν 236 προτάσεις από διάφορες κοινοπραξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες βιομηχανίες, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας. Συμμετείχαν σχεδόν 581 νομικές οντότητες από 26 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία. Κατά μέσο όρο, στις επιλεγείσες προτάσεις συμμετέχουν 17 οντότητες από 8 χώρες. Οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% του συνόλου των οντοτήτων σε επιλεγμένες προτάσεις που λαμβάνουν πάνω από το 18% της συνολικής αιτούμενης χρηματοδότησης της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι το βασικό μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη. Με βάση τις προσπάθειες των κρατών μελών, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών κάθε μεγέθους και ερευνητικών φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ και τη Νορβηγία (ως συνδεδεμένη χώρα).

Διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 7,953 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με το 1/3 να προορίζεται για τη συνεργατική έρευνα στον τομέα της άμυνας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων και μελλοντικών απειλών κατά της ασφάλειας και το 2/3 για τη συγχρηματοδότηση συνεργατικών έργων ανάπτυξης ικανοτήτων. Τα έργα επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, οι οποίες ορίζονται σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

ΗΠΑ - CENTCOM
ΚΟΣΜΟΣ

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

27/03/2026 - 21:50
Κουβέιτ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

27/03/2026 - 21:00
ΗΠΑ - Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

27/03/2026 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1939 ο αρχιστράτηγος Φράνκο κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον εμφύλιο

CENTCOM: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοθέτησαν αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις στο Κουβέιτ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

Top News

Miss Grand Thailand 2026: Η στιγμή που πέφτουν τα ψεύτικα δόντια υποψήφιας ενώ βρισκόταν στη σκηνή - Δείτε βίντεο

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένας φίλος μάγκας, κάποτε, μας πέταξε μέσα στο αμάξι να τρέξουμε μέχρι θανάτου

Μαρία Καρυστιανού: «Δε θα δεχτούμε να παρακολουθούμε τη δίκη στην κάτω αίθουσα, από την τηλεόραση»

Ελένη Ζιώγα: Παντρεύτηκα στα 17 μου, εκείνη την εποχή θεωρούνταν επανάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert