OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο την 24η Ιουλίου

07/06/2024 - 08:24
Νετανιάχου
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον την 24η Ιουλίου, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο κοινοβουλευτική πηγή.

Ο κ. Νετανιάχου προσκλήθηκε στα τέλη Μαΐου από τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δυο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειάς του στην Ουάσιγκτον την 24η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ανέφερε μέσω X πως «έχει την ευχαρίστηση» να ανακοινώσει μαζί με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ότι ο κ. Νετανιάχου θα απευθύνει ομιλία «σε κοινή συνεδρίαση» των δυο σωμάτων του Κογκρέσου προκειμένου να «παρουσιάσει το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιφέρεια» της Μέσης Ανατολής.

Τη Δευτέρα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Νετανιάχου θα πήγαινε να εκφωνήσει την ομιλία αυτή τη 13η Ιουνίου. Όμως οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία εντός ωρών, εξηγώντας ότι η ημερομηνία «δεν είχε οριστικοποιηθεί» ακόμη.

Η πρόκληση καταγράφτηκε παρότι επί μήνες φέρεται να εντείνεται η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τον τρόπο που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε δημόσια κι επανειλημμένα την εναντίωσή του σε χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου είχαν παγιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι κι απείλησε πως θα προχωρούσε σε αναστολή των παραδόσεων κάποιων αμερικανικών πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό, ιδίως βομβών, αν δεν εισακουόταν.

Νετανιάχου

Η στάση του αυτή επικρίθηκε έντονα στην Ουάσιγκτον, ειδικά από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και κάποιους Δημοκρατικούς, που πρόσαψαν στον κ. Μπάιντεν ότι εγκαταλείπει τον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ωστόσο ο βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ παγκοσμίως, από διπλωματική και στρατιωτική σκοπιά. Κι αυτό την ώρα που το Ισραήλ αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονες διεθνείς πιέσεις έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε έτσι «εξωφρενικό» το γεγονός πως ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, όπως και τριών ηγετών της Χαμάς,  για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην επιστολή με την οποία προσκλήθηκε ο Νετανιάχου, οι τέσσερις ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας διαβεβαίωσαν πως οι ΗΠΑ στέκουν «στο πλευρό του Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας».

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προκάλεσε σάλο και κατακραυγή στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό δηλώνοντας πως η κυβέρνηση συμμαχίας του κ. Νετανιάχου, η πιο δεξιά από ιδρύσεως κράτους, δεν ανταποκρίνεται πλέον «στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», καλώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε «πολύ συγκινημένος» που του δίνεται το «προνόμιο» να εκφραστεί ενώπιον των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου και τους πει «την αλήθεια» για τον «δίκαιο πόλεμο που διεξάγουμε εναντίον αυτών που προσπαθούν να μας εξολοθρεύσουν».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΗΠΑΙΣΡΑΗΛΚΟΓΚΡΕΣΟΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού: Τα Kiowa Warrior με διαθεσιμότητα ρεκόρ και ο δρόμος προς την Αλεξάνδρεια

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε Μακεδονία και Δωδεκάνησα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Top News

Καρέ που στοίχειωσαν τον πλανήτη: Από τον πνιγμένο Αλάν Κουρντί και τον «Falling Man», στον απελπισμένο άνδρα του Χονγκ Κονγκ

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες και εύκολο σαγανάκι γαρίδες ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

Η συγκινητική ιστορία 88χρονου που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ για να ζήσει και η πρωτοβουλία ανθρωπιάς νεαρού influencer

Παύλος Κοντογιαννίδης για Αλέξη Τσίπρα: Γνωστός φέρελπις αποτυχημένος του παρελθόντος οραματιστής με αυταπάτες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert