OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

NORAD: Αμερικανικά και καναδικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά TU-95 και κινεζικά H-6 κοντά στην Αλάσκα [pics]

25/07/2024 - 13:23
H-6K - Κίνα
Share on FacebookShare on Twitter

Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη συμβολή της ασιατικής και της αμερικανικής ηπείρου, όχι μακριά από την πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο ξένης χώρας, σύμφωνα με τη Μόσχα, ούτε να θέσουν στο στόχαστρο «ένα τρίτο μέρος», σύμφωνα με το Πεκίνο, αλλά αναχαιτίστηκαν από μαχητικά των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως ανακοίνωσε η NORAD.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), τα βομβαρδιστικά – δύο ρωσικά TU-95 και δύο κινεζικά H-6 – που μετείχαν στην κοινή περιπολία αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά και καναδικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Τα βομβαρδιστικά «δεν εισήλθαν είτε στον αμερικανικό είτε στον καναδικό εναέριο χώρο» και η δραστηριότητά τους δεν «θεωρήθηκε απειλή», πρόσθεσε η NORAD.

NORAD detected, tracked, and intercepted two Russian TU-95 and two PRC H-6 military aircraft operating in the Alaska Air Defense Identification Zone (ADIZ) on July 24, 2024. NORAD fighter jets from the United States and Canada conducted the intercept.https://t.co/EKg3G30lmW

— North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) July 24, 2024

The North American Aerospace Defense Command (NORAD) said it sent out fighter jets to intercept two Russian and two Chinese aircraft off the coast of Alaska on Wednesday. https://t.co/eEEluPcqoq

— FOX 5 NY (@fox5ny) July 25, 2024

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «μία ομάδα αποτελούμενη από στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95MS των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6K της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα Τσούκτσι, τη Βερίγγειο Θάλασσα και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού«.

TU-95 - Ρωσία

Η Κίνα δήλωσε από την πλευρά της πως αυτή η κοινή περιπολία με τη Ρωσία κοντά στην Αλάσκα δεν είχε στόχο «ένα τρίτο μέρος».

«Η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο ένα τρίτο μέρος, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», δήλωσε ο Τζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως η περιπολία «δοκιμάζει και βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας των δύο αεροπορικών δυνάμεων».

Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε πως «καταδιωκτικά ξένων κυβερνήσεων» συνόδευσαν την ομάδα «σε ορισμένα στάδια της διαδρομής» και πως η περιπολία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.

NORAD

Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών από τη NORAD είναι σχετικά συχνές σε αυτή τη ζώνη. Εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο, σύμμαχοι απέναντι στη Δύση, πραγματοποιούν πλέον τακτικά αυτού του τύπου κοινά γυμνάσια σε άλλες ζώνες του Ειρηνικού.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά είναι ικανά να πραγματοποιούν πυρηνικά και συμβατικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Ρωσία είχε δηλώσει την Κυριακή, 21 Ιουλίου, ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να εμποδίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να περάσουν τα σύνορά της πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στην Αρκτική.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, προειδοποίησε τη Δευτέρα σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική, καθώς η κλιματική αλλαγή ανοίγει την περιοχή σε αυξημένο ανταγωνισμό για τις θαλάσσιες διαδρομές και τους πόρους.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: H-6NORADTu-95MSΑΛΑΣΚΑΗΠΑΚΑΝΑΔΑΣΚΙΝΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Ιράν: Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά την Παρασκευή στο Ομάν – «Ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις να μην τις ακυρώσει»

04/02/2026 - 22:25
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν: «Ο Χαμενεΐ θα πρέπει να ανησυχεί πολύ»

04/02/2026 - 21:46
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την Ζαπορίζια – Εκκενώνονται χωριά στα ανατολικά

04/02/2026 - 20:41

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1959 αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το Κυπριακό

ΗΠΑ – Ιράν: Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά την Παρασκευή στο Ομάν – «Ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις να μην τις ακυρώσει»

Προειδοποίηση Τραμπ στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν: «Ο Χαμενεΐ θα πρέπει να ανησυχεί πολύ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την Ζαπορίζια – Εκκενώνονται χωριά στα ανατολικά

Axios: Καταρρέουν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν – «Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να αλλάξει η τοποθεσία και το περιεχόμενο»

Δένδιας από την Ουάσινγκτον: «Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία – Δεν βοηθά στον διάλογο η λογική της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολεμική Αεροπορία: Δυναμική παρουσία ελληνικών μαχητικών σε τρεις διεθνείς ασκήσεις [pics]

Ιράν: Το πρακτορείο ειδήσεων Fars «στοχεύει» τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή

Top News

Καιρίδης σε Βελόπουλο: Είστε πρόβλημα αντεθνικό και ανθελληνικό - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την τραγωδία στη Χίο

Βίκυ Σταυροπούλου για την προσωπική της ζωή: «Εγώ γιορτάζω κάθε μέρα τον Άγιο Βαλεντίνο»

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και αφρικανική σκόνη, πότε επηρεάζεται η Αττική – Πως θα κινηθούν τα φαινόμενα

Σία Κοσιώνη: Προς εξιτήριο μέχρι την Παρασκευή – Η καθοριστική αξιολόγηση των γιατρών

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert