OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πως η Raytheon «αποκάλυψε τα μυστικά» των F-22 και των F-35 σε Κίνα, Ρωσία και Ιράν – Θα πληρώσει πρόστιμο 200 εκατομμύρια δολάρια

03/09/2024 - 15:19
Raytheon

REUTERS/Axel Schmidt

Share on FacebookShare on Twitter

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε πρόστιμο 200 εκατομμυρίων δολαρίων στον αμυντικό όμιλο RTX (Raytheon), αφού όπως υποστηρίζει παραβίασε τους κανονισμούς σχετικά με την εξαγωγή αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας.

Ο διακανονισμός θα καλύπτει 750 παραβιάσεις του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων και των Κανονισμών Διεθνούς Εμπορίας Όπλων (ITAR).

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την Raytheon ότι δεν «προστάτεψε κατάλληλα» τα δεδομένα που αφορούσαν αμερικανικούς εξοπλισμούς, όπως μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα, από τους ανταγωνιστές, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ένας μεγάλος αριθμός από τις παραβιάσεις φαίνεται να αφορά υπαλλήλους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, και είχαν μαζί τους λάπτοπ της εταιρείας, τα οποία είχαν μέσα πλήθος δεδομένων σχετικά με ευαίσθητα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ, όπως το σύστημα Aegis, το βομβαρδιστικό B-2 Spirit, το μαχητικό F/A-18 E/F Super Hornet και το «υπερόπλο» των ΗΠΑ, το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

Πως έγιναν οι μη εγκεκριμένες εξαγωγές 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ακούσιας» εξαγωγής ευαίσθητων δεδομένων, ήταν ένα ταξίδι που έγινε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου ένας υπάλληλος είχε μαζί του το λάπτοπ της εταιρείας, που περιείχε τεχνικά δεδομένα ελεγχόμενα από το ITAR που αφορούσαν τουλάχιστον πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως το AWAC E-3 Sentry.

Ένας άλλος υπάλληλος ταξίδεψε στο Ιράν και προσπάθησε να συνδεθεί στον υπολογιστή του ενώ ήταν εκεί. Ο σκληρός δίσκος του λάπτοπ περιείχε τεχνικά δεδομένα τόσο για το βομβαρδιστικό B-2 Spirit όσο και για το μαχητικό F-22 Raptor.

Ένα τρίτο περιστατικό συνέβη με έναν υπάλληλο που επισκέπτεται επανειλημμένα τον Λίβανο. Το λάπτοπ του υπαλλήλου της Raytheon είχε μέσα τεχνικές πληροφορίες για τους πυραύλους Standard Missile-3, Standard Missile-6 και ESSM.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέτασε αντίγραφα των αρχείων που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση και διαπίστωσε ότι η μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή τεχνικών δεδομένων έπληξε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense, Reuters, Defense One / Φωτογραφίες Reuters

Tags: F-22F-35RAYTHEONΗΠΑΙΡΑΝΚΙΝΑΛΙΒΑΝΟΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΡΟΣΤΙΜΟΡΩΣΙΑ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

17/12/2025 - 20:29
Bundeswehr
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

17/12/2025 - 19:22
Humvee hawkeye
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

17/12/2025 - 18:42

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert