OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια

10/10/2024 - 11:03
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται σήμερα και αύριο, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στην Αλβανία και τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, προβλέπεται ότι θα επιδιώξει να ενισχύσει την τουρκική οικονομική και διπλωματική επιρροή στα Βαλκάνια.

Ο Ερντογάν θα βρεθεί σήμερα στην Αλβανία, όπου πρόκειται να εγκαινιάσει το μεγάλο τζαμί των Τιράνων, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, με επενδύσεις που φτάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο Ερντογάν τον χειμώνα, κατά την υποδοχή του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Χαρακτηριστικά, πάνω από 600 τουρκικές εταιρείες παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 15.000 Αλβανούς, όπως πρόσθεσε.

Η συνεργασία είναι επίσης στρατιωτική ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: τα Τίρανα παρέλαβαν φέτος τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που αγοράστηκαν από την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν θα βρεθεί αύριο, Παρασκευή, στη Σερβία, χώρα στην οποία η Τουρκία επέστρεψε το 2017. Εκείνη τη χρονιά, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο τούρκος ομόλογός του είχαν σφραγίσει τη συμφιλίωση των χωρών τους.

Πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας στη Σερβία και η πολιτισμική και ιστορική εγγύτητα ανάμεσα στην Τουρκία και το Κόσοβο είχαν δυσχεράνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η επίσκεψη αυτή επισκεύασε τη σχέση με τη Σερβία», αναλύει ο ερευνητής Βουκ Βουκσάνοβιτς. Έκτοτε «τα Βαλκάνια είναι ένα αληθινό success story για την τουρκική διπλωματία».

Οι σχέσεις είχαν κατά καιρούς ψυχρανθεί, όπως όταν η Άγκυρα πούλησε στο Κόσοβο μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μια πράξη που είχε χαρακτηριστεί τότε «απαράδεκτη» από το Βελιγράδι. Όμως η προσβολή αυτή θα μπορούσε να ξεπλυθεί με μια νέα συμφωνία συνεργασίας, υπογραμμίζει ο Βουκσάνοβιτς.

«Δεν θα εκπλαγώ αν συναφθεί μια στρατιωτική συμφωνία», εξηγεί ο ερευνητής, ο οποίος βλέπει τρεις κύριους άξονες σ’ αυτή την επίσκεψη: «τη στρατιωτική συνεργασία, τη θέση των τουρκικών επιχειρήσεων και τη βούληση του Βελιγραδίου να πείσει την Άγκυρα να μειώσει την υποστήριξή της προς το Κόσοβο».

Μολονότι είναι ένας εταίρος πιο πρόσφατος από την Αλβανία, η Σερβία έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό οικονομικό πεδίο για την Άγκυρα. Η συνολική αξία των τουρκικών επενδύσεων αυξήθηκε εκεί «από 1 σε 400 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 365 εκατομμύρια ευρώ) στη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας – Σερβίας, τον οποίο επικαλέσθηκε τον Ιούνιο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σερβικής κυβέρνησης, οι τουρκικές εξαγωγές στη Σερβία έφθασαν τα 2,131 δισεκ. δολάρια το 2022, έναντι 1,149 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2020 (1,95 δισεκατομμύριο ευρώ έναντι 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ).

Το Βελιγράδι αποτελεί επίσης σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό για τους Τούρκους, οι οποίοι το 2022 ήταν οι δεύτεροι σε αριθμό τουρίστες, αμέσως μετά τους Βόσνιους και πριν από τους Ρώσους.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: TB2 BAYRAKTARΑΛΒΑΝΙΑΒΑΛΚΑΝΙΑΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΕΡΒΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

AGILE: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών αιχμής «σε χρόνο ρεκόρ»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 30 χώρες εξετάζουν την προστασία των Στενών του Ορμούζ – Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν για τις ιρανικές επιθέσεις

Top News

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Η εξομολόγηση για την επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού

Χάρις Αλεξίου: «Αισθάνομαι ότι άλλαξα τη ζωή μου αρκετές φορές»

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση για το 2026 - Θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου

Θανάσης Αλευράς για τη ψωρίαση: «Πίστευα ότι το δημιούργησα εγώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert