OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ – «Η Ελλάδα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα παρέμβει όπου χρειάζεται»

15/10/2024 - 18:36
Αλβανία - Έντι Ράμα

REUTERS/Lisi Niesner

Share on FacebookShare on Twitter

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Αλβανία, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία άνοιξε η πρώτη δέσμη κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα που αφορά τα θεμελειώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιιχάρτο, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η διαπραγματευτική διαδικασία και η προετοιμασία είναι πραγματικά σκληρή, σύνθετη και δύσκολη».

Συνολικά υπάρχουν έξι δέσμες κεφαλαίων και αυτή που άνοιξε σήμερα για την Αλβανία είναι η πρώτη. Συγκεκριμένα, η πρώτη δέσμη περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια: Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα, Δικαιοσύνη Ελευθερία και ασφάλεια, Δημόσιες συμβάσεις, Στατιστικά και Δημοσιονομικό Έλεγχο.

Το ειρωνικό ευχαριστώ του Ράμα στον Πούτιν

Ο Έντι Ράμα τόνισε ότι στόχος των Τιράνων είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εντός της δεκαετίας, δηλαδή ως το 2030 η Αλβανία να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό φυσικά είναι πολύ φιλόδοξο και χρειάζεται πολύ μεγάλη δουλειά», παραδέχτηκε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στη βοήθεια φίλων και συνεργατών για να το πετύχουμε», σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.

Δεν απέφυγε, εξάλλου, να σχολιάσει ότι «δυστυχώς ήταν με τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν» και με τη «ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», που δόθηκε από την ΕΕ μια «νέα ταχύτητα» στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων. «Λειτούργησε σαν κλήση αφύπνισης, υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη ότι η αυτοεπάρκεια είναι μία ψευδαίσθηση». Κατέληξε, λέγοντας ότι «η ΕΕ χρειάζεται τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται την ΕΕ».

Τι δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών

«Η Ελλάδα τήρησε στη διαδικασία την ενταξιακή της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο. Χαρακτήρισε μάλιστα τη σημερινή ημέρα «ορόσημο» για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, «θα πρέπει να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά τους δικαιώματα». Η θέση αυτή, είπε, «αποτελεί πλέον την καταγεγραμμένη κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

📍Λουξεμβούργο, 15.10 | Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την άφιξή του στη Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας

🔗 https://t.co/ORvklw17Hs pic.twitter.com/cmDWA73Otp

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 15, 2024

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόνισε επίσης, ότι: «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων. Σε μια εποχή η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή».

Στον «πάγο» η Βόρεια Μακεδονία

«Η ΕΕ σημειώνει τα σχέδια της Αλβανίας να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της διάσκεψης.

«Η ΕΕ συνεχίζει να παροτρύνει την Αλβανία να εγκρίνει τους υπόλοιπους εκτελεστικούς κανονισμούς σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό και άλλα συναφή δικαιώματα και τη χρήση των γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων στις επαφές τους με διοικητικούς φορείς και δημόσιες αρχές έως το τέλος του 2024, όπως προβλέπεται στον οδικό χάρτη για το κράτος δικαίου», προστίθεται.

Με τη σημερινή διακυβερνητική Διάσκεψη της Αλβανίας, η ενταξιακή πορεία της αποσυνδέεται και επισήμως από αυτήν της Βορείου Μακεδονίας. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΛΒΑΝΙΑΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΕΝΤΙ ΡΑΜΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

10/05/2026 - 18:46
IDF - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

10/05/2026 - 17:46
Λωριδα της Γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

10/05/2026 - 16:06

Διαβάστε Επίσης

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

Κουβέιτ: Εχθρικά drones εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο – Το Κατάρ επιβεβαιώνει ότι χτυπήθηκε φορτηγό πλοίο

Top News

Eurovision 2026: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Akyla στο καθιερωμένο τιρκουάζ χαλί του μουσικού διαγωνισμού

Η Τέιλορ Σουίφτ στην Ελλάδα για τον γάμο του Γιώργου Καρλαύτη - Εικόνες από τη γαμήλια δεξίωση

Πολεμική Αεροπορία: Το εντυπωσιακό airshow για τα 95 χρόνια της - Μαγικές εικόνες στον αττικό ουρανό

Metallica: Μοιρασμένοι οι οπαδοί του συγκροτήματος για την συναυλία στα ΟΑΚΑ - «Εμπειρία ζωής, τα έδωσαν όλα», «πολύ λίγη εμφάνιση για 150 ευρώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert