OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Belharra: Έναρξη διαπραγματεύσεων για την 4η φρεγάτα – Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

19/10/2024 - 08:29
FDI - Belharra
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

H πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για την απόκτηση της 4ης γαλλικής φρεγάτας Belharra έχει ουσιαστικά αρχίσει, με το κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group να βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα με τους αρμόδιους για τα εξοπλιστικά αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας που αφορούν τόσο το οικονομικό σκέλος όσο και το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης και παράδοσης του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι δύο πλευρές πρόκειται να έχουν ως βάση διαπραγμάτευσης την συμφωνία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το πρόγραμμα ναυπήγησης των τριών πρώτων πλοίων.

Ειδικά στο τεχνικό σκέλος της συμφωνίας και στη διαμόρφωση του τέταρτου πλοίου, ελάχιστες αναμένεται να είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία, που αφορά τις πρώτες τρεις φρεγάτες και επικεντρώνονται κυρίως στο Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου αλλά και στον εξοπλισμό του με τους στρατηγικούς πυραύλους κρούσης Scalp Naval να περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του.

Επιπλέον, η νέα συμφωνία, η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της προηγούμενης, θα περιέχει όλες τις παραμέτρους που αφορούν την υποστήριξη του πλοίου.

Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος για την αγορά της 4ης φρεγάτας Belharra δεν πρόκειται να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με την αύξηση της τιμής σε σχέση με τα τρία πρώτα πλοία να αφορά τις τιμές του πληθωρισμού.

Ουσιαστικά, οι Γάλλοι διατηρούν την αρχική option της πρώτης συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε αναφέρει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση ο CEO της Naval Group, Pierre Pomellet.

Belharra

«Η ελληνική κυβέρνηση μας ζήτησε να επανεκτιμήσουμε την option. Εδώ και λίγες μέρες, η option ακόμη ισχύει. Επανεκτιμήσαμε βάσει των οικονομικών συνθηκών και του πληθωρισμού, τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Τώρα η option ισχύει. Γνωρίζουμε πως το ελληνικό Ναυτικό και οι ελληνικές Αρχές αξιολογούν τις ανάγκες για το μέλλον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την στενότητα στα δημοσιονομικά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει από τους Γάλλους το πρόγραμμα να είναι οπισθοβαρές με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού να πραγματοποιηθεί μετά το 2028. Η παράδοση άλλωστε της 4ης φρεγάτας Belharra υπολογίζεται στο 2028-2029, όταν ήδη οι τρεις πρώτες φρεγάτες θα είναι πλήρως επιχειρησιακές.

Στις αρχές του 2025 αναμένονται οι εν πλω δοκιμές της πρώτης φρεγάτας Belharra «ΚΙΜΩΝ», για να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα Sea Trials της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», η οποία καθελκύστηκε τον περασμένο μήνα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες τοποθέτησης του PSIM, με το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire και όλους τους υπόλοιπους αισθητήρες του πλοίου. Και οι δύο φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025, για να ακολουθήσει το 2026 η παράδοση και της 3ης Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Belharra

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ήδη στην ανοιχτή θάλασσα οι εν πλω δοκιμές της πρώτης γαλλικής Belharra «Amiral Ronarc’h». Οι Γάλλοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο της φρεγάτας να πλέει με ταχύτητα και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες πληροφορίες για την πορεία των δοκιμών οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα το Πολεμικό μας Ναυτικό.

#FDI at sea@DGA – @MarineNationale pic.twitter.com/nq7XaljpZI

— Naval Group (@navalgroup) October 16, 2024

Οι πανίσχυρες φρεγάτες FDI 

Η φρεγάτα FDI HΝ είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσση εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).

Ενσωματώνει δε όλη τη τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.

Τεχνικές προδιαγραφές:

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Μήκος: περίπου. 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Εγκαταστάσεις για εναέρια Μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Belharra

Κύριοι οπλισμοί:

  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
  • πυροβόλο 76 χλστ
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντίμετρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
Tags: BELHARANAVAL GROUPΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ FDI

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

17/12/2025 - 20:29
Bundeswehr
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

17/12/2025 - 19:22
Humvee hawkeye
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

17/12/2025 - 18:42

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert