OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Μια ανάσα» από τη Δαμασκό οι αντάρτες – Η Χεζμπολάχ στέλνει ενισχύσεις

07/12/2024 - 14:32
Συρία

REUTERS/Mahmoud Hassano

Share on FacebookShare on Twitter

Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών υπό την ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίτ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν την πόλη Σαναμαΐν στη νότια Συρία, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία, και προωθήθηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού, ανακοίνωσε ένας εκ των διοικητών τους, ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δύο πηγές των ανταρτών και έναν Σύρο αξιωματικό, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κουνέιτρα, στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη αυτήν.

BIG: Syrian opposition forces in southern Syria have taken full control of Quneitra. pic.twitter.com/MJjQELF5Eb

— Clash Report (@clashreport) December 7, 2024

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.

Ο συριακός στρατός αναπτύσσει δυνάμεις στις επαρχίες Ντάραα και Σουέιντα

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει και πάλι τις δυνάμεις του στην Ντάραα και τη Σουέιντα, δύο νότιες επαρχίες, αφού μια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι η Δαμασκός έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Ντάραα και θέσεων στη Σουέιντα, ενώ οι αντάρτες των HTS ανακοίνωσαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους και τις δύο επαρχίες.

«Οι δυνάμεις μας, που επιχειρούν στην Ντάραα και τη Σουέιντα, αναπτύσσονται εκ νέου, λαμβάνουν νέες θέσεις και δημιουργούν μια περίμετρο ασφαλείας, αφού τρομοκρατικά στοιχεία επιτέθηκαν σε απομονωμένα σημεία ελέγχου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τοπικές οργανώσεις ελέγχουν πάνω από το 90% της Ντάραα, περιλαμβανομένης της ομώνυμης πόλης.

Στη γειτονική πόλη Σουέιντα, το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κυβερνήτης, οι αρχηγοί της αστυνομίας και των σωφρονιστικών υηπηρεσιών, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και ότι ντόπιοι μαχητές κατέλαβαν σημεία ελέγχου.

NEW: Syrian regime forces withdraw from Al Kiswah, 20km to Damascus city pic.twitter.com/lxEnZDEx8j

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 7, 2024

Στο κέντρο της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις «αρχίζουν να ανακτούν τον έλεγχο των επαρχιών της Χομς και της Χάμα από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού. Ωστόσο, παρά τις ανακοινώσεις των δυνάμεων του Άσαντ, οι αντάρτικες δυνάμεις φαίνονται να συνεχίζουν την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα.

Η Χεζμπολάχ στέλνει ενισχύσεις

Από την μεριά της, η λιβανέζικη, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της ως ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους Σύρους αντάρτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 άνδρες από τον Λίβανο στην περιοχή της Κουσέιρ και την οροσειρά που χωρίζει τη Συρία από τον Λίβανο.

Η λιβανέζικη οργάνωση, η οποία πολέμησε στο παρελθόν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες με τους αντάρτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία Reuters

Tags: HTSΔΑΜΑΣΚΟΣΛΙΒΑΝΟΣΣΥΡΙΑΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Τα Στενά του Ορμούζ να ανοίξουν με συντονισμό ΗΠΑ και Ιράν – Ασαφής η «Επιχείρηση Ελευθερία»

04/05/2026 - 09:44
ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ «απέτυχε» να προστατεύσει τις υπηρεσίες υγείας σε ένοπλες συγκρούσεις, λένε διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ

04/05/2026 - 09:17
Μόσχα
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ουκρανικό drone χτύπησε πολυκατοικία στα δυτικά προάστια – Δεν υπάρχουν θύματα [vids]

04/05/2026 - 08:48

Διαβάστε Επίσης

Μακρόν: Τα Στενά του Ορμούζ να ανοίξουν με συντονισμό ΗΠΑ και Ιράν – Ασαφής η «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ο ΟΗΕ «απέτυχε» να προστατεύσει τις υπηρεσίες υγείας σε ένοπλες συγκρούσεις, λένε διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ

Μόσχα: Ουκρανικό drone χτύπησε πολυκατοικία στα δυτικά προάστια – Δεν υπάρχουν θύματα [vids]

Στενά του Ορμούζ: Τάνκερ χτυπήθηκε από «άγνωστα βλήματα» ανοιχτά των Εμιράτων

Μερτς: Η κριτική μου στον Τραμπ δεν συνδέεται με την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία

Ιράν: «Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» οποιαδήποτε ανάμιξη των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το US Navy θα ξεκινήσει να συνοδεύει πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα Στενά του Ορμούζ

KC-135: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα στο στόχαστρο τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

Top News

Μαρίνα Σταυράκη - Μπουλέντ Οζκάντ: Εικόνες από το ταξίδι του ερωτευμένου ζευγαριού στην Κωνσταντινούπολη

Μαίρη Μηλιαρέση: Δεν μπορούμε να δημιουργούμε τα αδέσποτα και μετά να τα σκοτώνουμε, δεν είναι πολιτισμός

Μιχάλης Ρέππας για Δανάη Μπάρκα: Δεν έβγαινε η «πασιέντζα» και αποχώρησε από τη θεατρική παράσταση

Ακίνητα: Σε ισχύ το νέο πλαίσιο για τις «εξώσεις εξπρές» - Τα βήματα για τους ιδιοκτήτες μέχρι την διαταγή είσπραξης ενοικίων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert