OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έρθει σε επαφή με τη νέα ηγεσία «σε επιχειρησιακό επίπεδο»

13/12/2024 - 22:01
Η Συρία σε χάρτες: Ποιος ελέγχει τι μετά την ανατροπή Άσαντ – Οι ρωσικές βάσεις, το Ισραήλ και η Τουρκία

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έρθει σε επαφή σύντομα με τις νέες αρχές στη Συρία, σε επίπεδο «επιχειρησιακό» και όχι «πολιτικό», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε επαφές. Οι επαφές αυτές θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι επαφές αυτές δεν θα γίνουν «σε πολιτικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», τόνισε προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε επιτετραμμένο για τη Συρία, με τόπο διαμονής τη Βηρυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω αερομεταφοράς που προορίζεται για τη Συρία, μέσω της Τουρκίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Μετά μια επιχείρηση 11 ημερών, ο συνασπισμός των ανταρτών, στον οποίο επικρατεί η σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, κατέλαβε την Κυριακή τη Δαμασκό, βάζοντας τέλος σε μισό αιώνα κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ.

Η ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θέλει «να στείλει μηνύματα» στις νέες συριακές αρχές, κυρίως για τον σεβασμό των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη που θα επιφυλαχτεί στις μειονότητες, σε μια χώρα όπου σουνίτες, αλαουίτες, χριστιανοί και Κούρδοι δύσκολα συμβιώνουν.

Η Συρία δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα «τρομακτικά σενάρια» του Ιράκ, της Λιβύης και του Αφγανιστάν, προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. Η ΕΕ είχε διευκρινίσει τότε ότι δεν έχει «καμιά σχέση» με τα ηγετικά στελέχη της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης HTS.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ θεωρείται έως τώρα τρομοκρατική οργάνωση από τις δυτικές χώρες. Η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος της και σε βάρος της ηγεσίας της σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 2014.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εμποδίζει τις «επαφές», σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η HTS είναι το πρώην συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα, που δηλώνει ότι πλέον δεν έχει σχέση με τον τζιχαντισμό.

Οι ρωσικές βάσεις στη Συρία

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν επίσης για τη διατήρηση ή όχι των δύο ρωσικών βάσεων στη χώρα αυτή, που εκτιμούν ότι αντιπροσωπεύουν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

«Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς εάν οι νέες αρχές αποφάσιζαν να τις διώξουν», να κλείσουν αυτές τις βάσεις, «αλλά εναπόκειται σε αυτές να αποφασίσουν», δήλωσε επίσης σήμερα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ρωσία έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, μια αεροπορική και μια ναυτική, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν τον έκπτωτο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από τη φυγή του. Οι βάσεις έχουν επίσης καθοριστική σημασία στη διασφάλιση της επιρροής του Κρεμλίνου στην περιοχή.

Η Μόσχα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι «σε επαφή» με τις νέες συριακές αρχές σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με αυτές τις δύο στρατιωτικές βάσεις.

Η Κάλας αναμένεται να συμμετάσχει το Σάββατο σε σύνοδο κορυφής για την κρίση μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών αρκετών αραβικών χωρών, της Τουρκίας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

06/12/2025 - 15:08
Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

06/12/2025 - 14:26
Κατάρ τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

06/12/2025 - 13:05

Διαβάστε Επίσης

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

Ουκρανία: Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο [pics, vid]

Λωρίδα της Γάζας: Κατάρ και Τουρκία ζητούν την απόσυρση των IDF και συζητούν για τη «δύναμη σταθεροποίησης»

Γάζα: Το Ισραήλ θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα «μόνο για έξοδο» – Ανησυχία από τις μουσουλμανικές χώρες

«Τελεσίγραφο» ΗΠΑ στην Ευρώπη: «Θα αναλάβετε την άμυνα του NATO ως το 2027»

Βουλγαρία: Επιχείρηση διάσωσης ρωσικού τάνκερ που χτυπήθηκε από ουκρανικά drones [vids]

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν: Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται

«Το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει σελίδα»: Ευχές ΥΕΘΑ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Top News

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μπλόκο» στο δίπλωμα του για την τρελή πορεία των 213 χλμ στην Αττική Οδό

Η Μαρία Αναστασοπούλου αποκαλύπτει για την κατάψυξη ωαρίων: «Έκανα την ένεση μόνη μου»

Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: Έλεγα ότι θέλω να με λένε Αίθρα αλλά τελικά δεν θέλω

Χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Πότε παύει να ισχύει και τι πρέπει να κάνετε για να το αντικαταστήσετε - Όλα τα βήματα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert