OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Τουρκική εισβολή στην Συρία φοβούνται οι ΗΠΑ – «Ο Ερντογάν θέλει τα εδάφη μας» λένε οι Κούρδοι

17/12/2024 - 11:31
Συρία

REUTERS/Orhan Qereman

Share on FacebookShare on Twitter

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν, σύμφωνα με σημερινό (17.12.2024) δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) ότι η Τουρκία και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει συγκεντρώνουν δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, κάτι που δείχνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή σε εδάφη που κατέχουν Σύριοι Κούρδοι μαχητές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας αποτελούνται από αντάρτες, μέλη πολιτοφυλακών, δυνάμεις πυροβολικού και καταδρομείς με τουρκικές παραλλαγές με μέτωπο την πόλη Κομπάνι, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι μια τουρκική επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Συρία
REUTERS/Orhan Qereman

Τι θέλει η Άγκυρα

Η συγκέντρωση των στρατιωτικών δυνάμεων, ξεκίνησε μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις κινήσεις που είχαν προηγηθεί πριν την τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία το 2019. «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ζήτημα αυτό και πιέζουμε για αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ένας άλλος από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Wall Street Journal.

Ο Ιλχάμ Αχμέντ, αξιωματούχος της πολιτικής διοίκησης των Κούρδων στην Συρία, είπε χθες Δευτέρα (16.12.2024) στον εκλεγμένο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι αρκετά πιθανή μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, προτρέποντάς τον να πιέσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην την πραγματοποιήσει.

Συρία
REUTERS/Orhan Qereman

«Στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει τον de facto έλεγχο στη γη μας πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας, ώστε να σας αναγκάσει να συνεργαστείτε μαζί με την Άγκυρα ως κυβερνήτες των εδαφών μας» είπε ο Κούρδος αξιωματούχος στον Τραμπ, μέσω της επιστολής, που έλαβε σε γνώση της η Wall Street Journal. «Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εισβολή της, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Σε ευάλωτη θέση οι Κούρδοι της Συρίας

Η απειλή από την Τουρκία έχει αφήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες επιχειρούν και συνεργάζονται με τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία για να εξουδετερώσουν τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους, σε ευάλωτη θέση, εβδομάδες πριν από την αποχώρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει το μέλλον της Συρίας με τον Ερντογάν και να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα θα περιορίσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών.

REUTERS/Orhan Qereman

Ωστόσο, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο Κομπάνι κατέρρευσαν τη Δευτέρα χωρίς συμφωνία. «Από τα σύνορα, μπορούμε ήδη να δούμε τις τουρκικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται και οι άμαχοι μας ζουν υπό τον συνεχή φόβο του επικείμενου θανάτου και της καταστροφής», έγραψε ο Άχμεντ στον Τραμπ.

«Να πείσετε τον Ερντογάν να μην επιτεθεί»

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε εν μέρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή που σκότωσε και εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους. Η κυβέρνηση Τραμπ τελικά βοήθησε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα οι Κούρδοι να παραχωρήσουν μίλια συνοριακού εδάφους στους Τούρκους.

REUTERS/Orhan Qereman

Ο Αχμέτ προέτρεψε τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει τη «μοναδική του προσέγγιση στη διπλωματία» για να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει οποιαδήποτε προγραμματισμένη επιχείρηση και του υπενθύμισε μια παλαιότερη συνάντηση του Τραμπ με τους Κούρδους όταν ο τότε Πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τους Κούρδους». 

«Πιστεύουμε ότι έχετε τη δύναμη να αποτρέψετε αυτήν την καταστροφή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν σας έχει ακούσει στο παρελθόν και πιστεύουμε ότι θα ακούσει ξανά το κάλεσμά σας», έγραψε ο Κούρδος αξιωματούχος. «Η αποφασιστική ηγεσία σας μπορεί να σταματήσει αυτή την εισβολή και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια όσων έχουν σταθεί ως ακλόνητοι σύμμαχοι στον αγώνα για ειρήνη και ασφάλεια».

Πηγή: Wall Street Journal / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΗΠΑΚΟΥΡΔΟΙ ΣΥΡΙΑΣΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert