OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Σημίτης: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός σε ηλικία 88 ετών

05/01/2025 - 08:26
Κώστας Σημίτης

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έγινε γνωστό ότι «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Κώστας Σημίτης πέθανε στην εξοχική κατοικία του στους Αγίους Θεοδώρους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρης Καρπούζης, ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στις 07:31 χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς το 1971 και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκίσσεν την περίοδο 1971-1975. Το 1977 εκλέχτηκε καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1965 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου “Αλέξανδρος Παπαναστασίου”.

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπώντας τον «εκσυγχρονιστικό» πόλο εξουσίας με κύριο στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με την «ισχυρή» Ευρώπη.

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.

Ως πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποριζοσπαστικοποίησε τον λόγο του κόμματος προκρίνοντας την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών της θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.

Tags: ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣΠΑΣΟΚΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

16/12/2025 - 04:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

15/12/2025 - 06:09
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Οκτώ ευρωπαϊκές ψώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert