OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Φιντάν: Ζήτησε από το Ιράκ να κηρύξει το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση»

26/01/2025 - 17:44
Φιντάν - Χουσεΐν

REUTERS/Thaier Al-Sudani

Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ζήτησε σήμερα, Κυριακή, από τον ομόλογό του του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν να χαρακτηρίσει η Βαγδάτη την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Πέρυσι το Ιράκ, κατόπιν πιέσεως της Τουρκίας, είχε θέσει εκτός νόμου το ΡΚΚ στην επικράτεια της χώρας, δεν το είχε χαρακτηρίσει ωστόσο τρομοκρατική οργάνωση. Μέλη του ΡΚΚ, που διεξάγει ένοπλη δράση κατά της Τουρκίας περισσότερα από 40 χρόνια, έχουν βρει καταφύγιο στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν συνεχώς στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επίσκεψη Φιντάν στην Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας, στις 24 Ιανουαρίου, δύο Ιρακινών συνοριοφυλάκων, στο Ντοχούκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο ΡΚΚ. «Είναι σαφές ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK αποτελεί κοινή απειλή για την εθνική ασφάλεια τόσο της Τουρκίας όσο και του Ιράκ και ότι παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ. Αυτή η τελευταία επίθεση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Για το μέλλον της περιοχής μας και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να διεξάγουμε κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να συνδυάσουμε όλα μας τα μέσα και να εξαλείψουμε και το Ισλαμικό Κράτος και το PKK. Η απώτερη προσδοκία μας από το Ιράκ είναι να αναγνωρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το PKK, το οποίο το έχει ήδη θέσει εκτός νόμου. Στις σημερινές μας συνομιλίες εξετάσαμε αυτό το θέμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιχείρησε να μεσολαβήσει στην αποκατάσταση των διαύλων μεταξύ της Βαγδάτης και της Δαμασκού. «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας θα είναι πολύ επωφελείς τόσο για τις δύο αυτές χώρες όσο και για την περιοχή μας» ανέφερε, εκφράζοντας την επιθυμία της Άγκυρας «να δημιουργηθούν στενές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της νέας κυβέρνησης στη Συρία».

Για τις εξελίξεις στη Γάζα επισήμανε την ανάγκη «να είναι μόνιμη η εκεχειρία και να τερματιστεί η επιθετική πολιτική του Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως αυτές στη Συρία.

«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο χωρών και αφορούσε το τι πρέπει να γίνει στη Συρία. Συζητήσαμε επίσης σήμερα το θέμα της ασφάλειας. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε με τη νέα συριακή κυβέρνηση όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος και την ασφάλεια στα σύνορα» δήλωσε ο Φουάντ Χουσεΐν, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν και νέες επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ατζέντα Φιντάν και Χουσεΐν βρέθηκε επίσης και το σχέδιο του λεγόμενου αναπτυξιακού δρόμου, του εμπορικού διαδρόμου που θα ξεκινάει από τη Βασόρα στον Περσικό Κόλπο και θα καταλήγει στην Τουρκία, η εναλλακτική τουρκική πρόταση στον IMEC (Οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης).

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το έργο αυτό προσφέρει μια πολύ πολύτιμη και βιώσιμη ευκαιρία συνεργασίας για την περιοχή μας στη βάση της περιφερειακής ιδιοκτησίας και της προσέγγισης αμοιβαίου οφέλους (win-win). Σήμερα, συζητήσαμε επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ταχεία υλοποίηση του έργου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη

Tags: PKKΙΡΑΚΤΟΥΡΚΙΑΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1878 δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε τη χειμερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ – Δείτε φωτογραφίες

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την βάση αλ Τανφ και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία

Δαβάκης για «Ατζέντα 2030»: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ένταξη της εγχώριας βιομηχανίας στις διεθνείς αλυσίδες»

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

Ο Νετανιάχου έφτασε «διακριτικά» στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τραμπ – Στο επίκεντρο το ζήτημα του Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.417 Αφρικανοί πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού

Top News

Συνταγή για ούρφα κεμπάπ με πρόβειο κιμά

Eurovision 2026, «Sing for Greece» - Η Κατερίνα Βρανά αυτοτρολάρεται για την ταχύτητα που μιλάει: «Θα έχουμε τελειώσει σε 4,5 – 5 ώρες»

Ευαγγελία Μουμούρη: Υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης φορώντας μαγιό και γούνα, δεν έχω καμία φωτογραφία

Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία: Το «πηγαδάκι», τα κομπολόγια , οι δηλώσεις και το «αυτοκρατορικό» μενού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert