OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Tρίτη φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου και περισσότερα F-35 σχεδιάζει να αποκτήσει το Βέλγιο

11/02/2025 - 08:04
Βέλγιο - F-35 - φρεγάτα
Share on FacebookShare on Twitter

Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου δεσμεύεται να ενισχύσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας τα επόμενα χρόνια και σχεδιάζει να αποκτήσει περισσότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-3, αλλά και επιπλέον μία φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Bart De Wever σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες ως το 2029, στόχο που μέχρι σήμερα το Βέλγιο δεν είχε πετύχει. Το Βέλγιο δαπάνησε το 1,3% του ΑΕΠ για την άμυνα πέρυσι.

«Η ώρα της ανοικοδόμησης της άμυνάς μας έχει ξεκινήσει», είπε ο υπουργός Άμυνας Theo Francken, ο οποίος ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στην ομιλία του, ο Francken ανέφερε τη λατινική παροιμία Si vic pacem, para bellum ή «Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», λέγοντας ότι πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει αυτό το μάθημα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει οι αμυντικές δαπάνες του Βελγίου να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ το 2029 και το 2,5% έως το 2034 το αργότερο. Το Βέλγιο θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Άμυνας το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς. Το Βέλγιο δαπάνησε συνολικά περίπου 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα το 2024.

Άμεση προτεραιότητα θα είναι η αγορά πυρομαχικών, όπου το Βέλγιο έχει μεγάλη έλλειψη, σύμφωνα με τον νέο Βέλγο ΥΠΑΜ.

Περισσότερα F-35 και ακόμη μία φρεγάτα ASW

Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν πολυεπίπεδη αεροπορική άμυνα, περισσότερα F-35, μικρά μεταφορικά αεροσκάφη εκτός από τα επτά A400M της χώρας, οπλισμένα drones, έναν στόλο ελικοπτέρων και μια τρίτη φρεγάτα.

Το Βέλγιο παρήγγειλε 34 από τα μαχητικά το 2018 έναντι 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντικαταστήσει τον στόλο των F-16, με το πρώτο αεροσκάφος να έχει προγραμματιστεί να φτάσει στη χώρα φέτος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να διασφαλίσει ότι το βελγικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αναπτύξει τουλάχιστον μία φρεγάτα ανά πάσα στιγμή. Το Πολεμικο Ναυτικό έχει στον στόλο του δύο φρεγάτες που αποκτήθηκαν μεταχειρισμένες από τους Ολλανδούς το 2005, με σχέδια για αντικατάσταση των πλοίων στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Ο Francken έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το Βέλγιο χρειάζεται μια τρίτη φρεγάτα, κάτι που τώρα φαίνεται ότι θα συμβεί.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την αγορά δύο φρεγατών ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) από τις Damen Naval και Thales για περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2023, σε κοινή συμφωνία με την Ολλανδία, η οποία αγόραζε τον ίδιο αριθμό πλοίων. Η πρώτη ολλανδική φρεγάτα έχει προγραμματιστεί για παράδοση στα τέλη του 2029, ενώ το Βέλγιο έχει προγραμματιστεί να παραλάβει το πρώτο σκάφος της το δεύτερο εξάμηνο του 2030.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να αγοράσει ακόμη δύο φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου, διπλασιάζοντας την παραγγελία της, και έξι ακόμη μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέρα ​​από 52 αεροσκάφη που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Η νέα βελγική κυβέρνηση θα επενδύσει και στην αεράμυνα. Ο νέος πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Αμβέρσας, De Wever, υποστηρίζει ότι η Αμβέρσα, η στρατηγική πόλη-λιμάνι χρειάζεται ειδική αεροπορική άμυνα.

Η Αμβέρσα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη μετά το Ρότερνταμ και ένας κόμβος στρατιωτικής κινητικότητας, με αρκετές ταξιαρχίες του αμερικανικού στρατού να χρησιμοποιούν το λιμάνι για εκ περιτροπής ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: F-35ΒΕΛΓΙΟΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert