OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί

21/02/2025 - 08:11
Συρία

REUTERS/Firas Makdesi

Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη (20.02.2025) στη Συρία όταν πυροδοτήθηκαν πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, που παραμένουν διάσπαρτα σε πελώριες ποσότητες σ’ όλη την επικράτεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οκτώ άμαχοι, «ανάμεσά τους δυο γυναίκες, δυο παιδιά και βρέφος», σκοτώθηκαν «όταν πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε σπίτι εξερράγησαν» στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ, που αρχικά έκανε λόγο για επτά νεκρούς.

Η συριακή πολιτική προστασία δημοσιοποίησε τον ίδιο απολογισμό. Την προηγουμένη, η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International προειδοποιούσε ότι τα δυο τρίτα του συριακού πληθυσμού είναι εκτεθειμένα σε 100.000 ως 300.000 πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μέλη της πολιτικής προστασίας να εργάζονται στα συντρίμμια για να βγάλουν θύματα από το κατεστραμμένο σπίτι. Ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ, μέλος της πολιτικής προστασίας στην Ιντλίμπ, δήλωσε πως ειδοποιήθηκε για «έκρηξη από άγνωστη αιτία στη Ναϊράμπ. Όταν μετέβησαν ομάδες επιτόπου, βρήκαν πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί».

Κάτοικοι εκμυστηρεύτηκαν ότι ο ιδιοκτήτης αποθήκευε τα πυρομαχικά κοντά στο σπίτι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επρόκειτο για έμπορο σιδηρικών, που μάζευε πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί για να αξιοποιεί μέταλλα από τα οποία είχαν κατασκευαστεί.

Δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν το σπίτι δημοσιογράφοι, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα σημειώνονταν νέες εκρήξεις. Ο πόλεμος στη Συρία, με έναυσμα την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους.

Κατά εκτιμήσεις που επικαλέστηκε η Handicap International, κάπου ένα εκατομμύριο πυρομαχικά που περιείχαν εκρηκτικές ύλες χρησιμοποιήθηκαν στην ένοπλη σύρραξη. Κάπου δεκαπέντε εκατομμύρια πολίτες της Συρίας εκτίθενται σε πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν κι είναι διασκορπισμένα σ’ όλη την επικράτεια έπειτα από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια πολέμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Για «απόλυτη καταστροφή» έκανε λόγο η Ντανίλα Ζίζι, υπεύθυνη του προγράμματος για τη Συρία στη Handicap International.

Καθώς 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι και 280.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την ανατροπή την 8η Δεκεμβρίου του Μπασάρ αλ Άσαντ, τουλάχιστον κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ, τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί εγείρουν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» των αμάχων και θα έχουν «συνέπειες στις προσπάθειες ανάταξης της χώρας», προειδοποιεί η Handicap International.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

28/03/2026 - 13:48
Ομάν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

28/03/2026 - 11:42
Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 400 μαχητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ

28/03/2026 - 10:55

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 400 μαχητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ

Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία

Τραμπ κατά NATO: «Μπορεί να μην σας βοηθήσουμε ούτε εμείς όταν μας χρειαστείτε»

Ιρανικά drones χτύπησαν λιμάνι στο Ομάν – Πέντε τραυματίες στα ΗΑΕ και ζημιές στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ

Σαουδική Αραβία: Ιρανικό πλήγμα στην αεροπορική βάση Prince Sultan – Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν

Μέση Ανατολή: Οι Χούθι άνοιξαν νέο μέτωπο – Εκτόξευσαν πύραυλο κατά του Ισραήλ

Top News

Ζόζεφιν για Νίνο: Είναι ο άντρας της ζωής μου, του είπα συγγνώμη, έκανα προσπάθειες να τον κατακτήσω ξανά

Burnout διαρκείας: Γιατί νιώθουμε κουρασμένοι χωρίς προφανή λόγο - «Μπαταρίες» που δεν γεμίζουν με ένα Σαββατοκύριακο

Γεράσιμος Ζαγορίτης για Τζούλια Αλεξανδράτου και τις φωτογραφίες τους στο Πολεμικό Μουσείο: Αδίκησα τον εαυτό μου

Ο Χρήστος Δάντης ξανά στο νοσοκομείο - Η Ασημίνα Χατζηανδρέου σε βίντεο μέσα από το δωμάτιό του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert