OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΚΑΚ: 20 νέα προγράμματα έρχονται εντός του 2025 – Επόμενο μεγάλο project το «Εθνικό Πλοίο»

07/03/2025 - 04:56
ΕΛΚΑΚ

Φωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Τα δύο πρώτα προγράμματα τα οποία ανακοινώθηκαν από το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και αποτελούν το πρώτο βήμα για όσα αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, συνολικά 20 προκηρύξεις για εξοπλιστικά προγράμματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανακοινωθούν εντός του 2025 ενώ σε διαδικασία τελικής αξιολόγησης βρίσκονται και δεκάδες ακόμη.

Το ΕΛΚΑΚ έχει στα χέρια του αναλυτικές λίστες τις οποίες παρέλαβε από τα Επιτελεία και αφορούν τις επιχειρησιακές ανάγκες κατά προτεραιότητα.

Φωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Περιλαμβάνουν από τα πλέον απλά προγράμματα έως πιο σύνθετα και αναφέρονται όχι μόνο σε οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες τόσο στα πεδία επιχειρήσεων όσο και στην καθημερινή οργάνωση και διοικητική μέριμνα των Κλάδων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΛΚΑΚ, τα προγράμματα θα έχουν προοδευτικό χαρακτήρα με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Σταδιακά είτε οι εταιρείες που ήδη έχουν κύκλο εργασιών είτε τα start ups θα κληθούν να δώσουν δείγματα γραφής και θα φανούν οι δυνατότητες σχεδίασης και υλοποίησης, για τις οποίες η πρώτη εικόνα που διαθέτει το ΕΛΚΑΚ είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική.

Το «Εθνικό Πλοίο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr εντός του 2025 ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα πάνω στα οποία επιθυμεί να επενδύσει το ΕΛΚΑΚ αφορά τον σχεδιασμό του «Εθνικού Πλοίου». Οι τεράστιες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, πόσο μάλλον για καινούργια πλοία, όπως προκύπτουν και από την σχετική λίστα του Ναυτικού Επιτελείου κινητοποίησαν ήδη το ΕΛΚΑΚ.

Φωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Η προκήρυξη θα αφορά τον σχεδιασμό από μηδενική βάση έως και το τελικό στάδιο ενός πλοίου μεγέθους Κανονιοφόρου – Πυραυλακάτου με μήκος περίπου στα 70 μέτρα το οποίο να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες του Στόλου με δυνατότητα να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. ‘

Θα είναι σχεδιασμένο έως και την τελευταία του λεπτομέρεια από ελληνικά χέρια και εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα αποκτηθούν σε συνεργασία με ξένες μεγάλες εταιρείες και θα βρίσκονται σε ομοιογένεια με τα συστήματα που χρησιμοποιούν ήδη οι υπόλοιπες μονάδες του Στόλου.

Το πρόγραμμα δεν θα αφορά ένα πλοίο – μακέτα αλλά έναν πλήρη σχεδιασμό έτοιμο προς υλοποίηση ο οποίος θα περιλαμβάνει κάθε δεδομένο, από το πρώτο κομμάτι λαμαρίνας έως την τελική διαμόρφωση του πλοίου. Eκτίμηση του ΕΛΚΑΚ είναι ότι ο σχεδιασμός του πρώτου «Εθνικού Πλοίου» αυτού του μεγέθους αποτελεί σε πρώτη φάση εφικτό στόχο ώστε να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μεγαλύτερου εκτοπίσματος πλοίου όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Φωτογραφία OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Θεωρείται αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσει με αξιώσεις ένα project σχεδιασμού και υλοποίησης μεγαλύτερου πλοίου. Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει πάντως οι δύο πρώτες προκηρύξεις που αφορούν τα Μη Επανδρωμένα Πλωτά (Unmanned Surface Vehicles) και το δεύτερο το Σύστημα Μάχης για τις Κανονιοφόρους του Στόλου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η πρώτη φάση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί σε 42 ημέρες όταν και θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι με τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Με προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ, το πρόγραμμα των USV στοχεύει στον σχεδιασμό και κατασκευή ενός πλωτού μέσου το οποίο θα μπορεί να αναλάβει αποστολές επιτήρησης αλλά και κρούσης ως οπλισμένο.

Το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης για τις Κανονιοφόρους τύπου OSPREY-55 με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να ακολουθήσουν προγράμματα για πιο σύνθετα συστήματα για μεγαλύτερες και ισχυρότερες Μονάδες Επιφανείας.

Tags: USVΕΛΚΑΚΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΧΗΣ

Related Posts

Νορβηγία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

05/12/2025 - 19:05
Serval
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

05/12/2025 - 17:57
PULS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

05/12/2025 - 16:45

Διαβάστε Επίσης

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert