OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Θα συμμετείχαμε σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, λέει ο πρωθυπουργός

09/03/2025 - 07:52
Ουκρανία

REUTERS / Nadja Wohlleben

Share on FacebookShare on Twitter

Η Αυστραλία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία αν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας της Ωκεανίας Άντονι Αλμπανέζι, συμπληρώνοντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει τέτοια συζήτηση.

Η Γαλλία και η Βρετανία εργάζονται για αυτή που θα μπορούσε να είναι, σε περίπτωση ανακωχής στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ευρωπαϊκή δύναμη με αποστολή να εμποδίσει ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων, λιμένων και υποδομών, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα βρετανικές εφημερίδες.

«Έχω πει καθαρά, δημόσια και επανειλημμένα πως θα εξετάζαμε τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι έπειτα από συνομιλία του χθες Σάββατο με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.

«Τα δυο έθνη μας έχουν εκφραστεί με πολλή σαφήνεια όσον αφορά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για να συζητηθεί ανάπτυξη των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε αποστολή διατήρησης της ειρήνης χωρίς ειρήνη», εξήγησε, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επιβολή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Περιβάλλουν ακόμη αρκετά ερωτήματα την ενδεχόμενη αποστολή δύναμης επίβλεψης της τήρησης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η Αυστραλία ανήγγειλε πως θα στείλει αντιπρόσωπο σε συνάντηση επικεφαλής των γενικών επιτελείων ευρωπαϊκών κρατών διατεθειμένων να εγγυηθούν την τήρηση ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης στην Ουκρανία που αναμένεται να γίνει μεθαύριο Τρίτη στο Παρίσι, παρόντος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ουκρανία, σε δυσκολία στα μέτωπα του πολέμου, επικρίνεται από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου πάγωσε αυτή την εβδομάδα τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδίως εικόνες από δορυφόρους, που έχουν κρίσιμη σημασία για τις δυνάμεις του Κιέβου, «επιτρέποντας» με αυτόν τον τρόπο μια ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ.

Αντιδρώντας, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Η Βρετανία είναι «έτοιμη να εξετάσει τη δέσμευση δυνάμεών (της) στο πεδίο, στο πλευρό εκείνων άλλων (χωρών), αν συναφθεί συμφωνία διαρκούς ειρήνης», με την επιφύλαξη «εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ», κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ.

Η Γαλλία, που είχε προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από έναν χρόνο, όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, επίσης λέει πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αυτό.

Πηγές: με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Tags: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλειώδη στρατωτική παρέλαση [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert