OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Όχι» στην κατάπαυση πυρός 30 ημερών λέει ο σύμβουλος του Πούτιν – «Θα είναι ανάσα για τον ουκρανικό σρατό»

13/03/2025 - 15:42
Ρωσία - Πούτιν

Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως μια κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες στην Ουκρανία, όπως πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα έδινε απλώς μια ανάσα στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο μέτωπο, και σημείωσε ότι δεν θα προσέφερε «τίποτα» στη Ρωσία.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου τους τελευταίους μήνες και η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται για πάνω από τρία χρόνια στην Ουκρανία έχουν εγείρει φόβους ότι το Κίεβο, το οποίο υποστηριζόταν από τη Δύση, μπορεί να χάσει τον πόλεμο.

Στη Μόσχα ο απεσταλμένος του Τραμπ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ έφτασε σήμερα στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουολτς παρείχε χθες, Τετάρτη, λεπτομέρειες για την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία και ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να την συζητήσει.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε εξάλλου χθες από τον Λευκό Οίκο ότι ελπίζει πως το Κρεμλίνο θα συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, την οποία έχει αποδεχθεί η Ουκρανία.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον που εκφράζεται για λογαριασμό του Πούτιν σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι μίλησε τηλεφωνικώς χθες με τον Γουόλτς για να εκθέσει τη θέση της Ρωσίας επί του θέματος της κατάπαυσης του πυρός.

«Εξέφρασα τη θέση μας ότι αυτό δεν είναι τίποτ’ άλλο πέραν μιας προσωρινής ανάπαυλας για τον ουκρανικό στρατό, τίποτ’άλλο», σημείωσε ο Ουσάκοφ.

«Σκοπός μας είναι μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση που λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και τις πολύ γνωστές ανησυχίες μας. Μου φαίνεται ότι κανένας δεν χρειάζεται μέτρα που (απλώς) μιμούνται ειρηνικές ενέργειες σε αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Ουσάκοφ συνέχισε λέγοντας ότι ο Πούτιν θα κάνει «μάλλον» δηλώσεις αργότερα σήμερα στα μέσα ενημέρωσης και θα εκθέσει τη θέση της Ρωσίας με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του Reuters αναφορικά με την παρουσίαση από τη Ρωσία στις ΗΠΑ καταλόγου με αξιώσεις για μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμός της κατά της Ουκρανίας και για την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, ο Ουσάκοφ απάντησε ότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τη θέση της Μόσχας.

Εξάλλου μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο σύμβουλος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών που προτείνεται δεν θα προσέφερε «τίποτα» στη Ρωσία.

«Μια 30ήμερη προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Λοιπόν, τι μας προσφέρει αυτό; Δεν μας προσφέρει τίποτα. Δίνει μόνον στους Ουκρανούς μια ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν το ίδιο πράγμα», τόνισε.

«Το κείμενο θέλει…επεξεργασία»

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, δήλωσε ότι το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός «χρειάζεται επεξεργασία και να λάβει υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας».

«Το έγγραφο, μου φαίνεται, ότι έχει βιαστικό χαρακτήρα… Θα πρέπει να το επεξεργαστούμε, να το σκεφθούμε και να ληφθεί επίσης υπ’ όψιν η δική μας θέση. Σε αυτό παρουσιάζεται μόνο η ουκρανική προσέγγιση», δήλωσε ο Ουσακόφ. Το νέο του σχόλιο δεν ακούγεται τόσο κατηγορηματικό, όπως οι προηγούμενες δηλώσεις του στην ρωσική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΗΠΑΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

17/12/2025 - 21:48
Νετανιάχου - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

17/12/2025 - 21:14
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

17/12/2025 - 19:50

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert