OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά νίκησε, η ακροδεξιά πανηγυρίζει και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών παραιτήθηκε

19/05/2025 - 09:11
εκλογές

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός / Λουίς Μοντενέγκρου / REUTERS/Violeta Santos Moura

Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, αναδείχτηκε νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή μεν, αλλά όπως και πριν από έναν χρόνο, χωρίς πλειοψηφία που θα εγγυάτο πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα η άκρα δεξιά, εκπροσωπούμενη από την παράταξη Σέγκα («Αρκετά»), η οποία συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 20% των ψήφων κι απείλησε να ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό κόμμα, να γίνει αυτή αξιωματική αντιπολίτευση.

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμμαχία (AD), έλαβε το 32,7% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PS) το 23,4% και το Σέγκα 22,6%.

Χωρίς να λογαριάζονται τα τέσσερα βασικά υποσύνολα των ψήφων της πορτογαλικής διασποράς, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, η παράταξη της συμπολίτευσης θα καταλάβει 89 έδρες από το σύνολο των 230 της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας, πολύ λιγότερες από τις 116 που είναι συνώνυμες της απόλυτης πλειοψηφίας.

Ως προς τον αριθμό των εδρών, οι Σοσιαλιστές και η ακροδεξιά έφερναν ως πριν από λίγο ισοπαλία (58).

Ο κ. Μοντενέγκρου, που εξήρε το ότι κατ’ αυτόν «ο λαός θέλει αυτή την κυβέρνηση», και «αυτόν τον πρωθυπουργό», υποσχέθηκε χθες βράδυ πως η επόμενη κυβέρνησή του θα αποδειχθεί «αντάξια της αυξημένης εμπιστοσύνης που της έδειξαν» οι ψηφοφόροι. Διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως δεν θα συνεργαστεί με την άκρα δεξιά και προεξόφλησε πως θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο 52χρονος δικηγόρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο με φόντο τις υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων λόγω της δραστηριότητας οικογενειακής εταιρείας συμβούλων. Παρότι κέρδισε το στοίχημα που αφορούσε την πολιτική επιβίωσή του, τα κέρδη του είναι ανεπαρκή, δεν αλλάζουν σημαντικά την ισορροπία ισχύος στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του να μη συνεργαστεί με την ακροδεξιά, που θεωρούν «τη μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς», σε αντίθεση με την κεντροαριστερά που υπέστη «ήττα ιστορικών διαστάσεων».

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Πέντρου Νούνου Σάντους, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως θα ζητήσει να διεξαχθούν «εσωκομματικές εκλογές» στις οποίες δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Για τον πρόεδρο του Σέγκα, Αντρέ Βεντούρα, από την πλευρά του πανηγύρισε πως «τίποτα πλέον δεν (θα) είναι όπως πριν», υποστηρίζοντας ότι «γράψαμε ιστορία».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοντενέγκρου τον ένα χρόνο της θητείας του έκανε πιο αυστηρή την πολιτική της χώρας της Ιβηρικής ως προς τη μετανάστευση, από τις πιο χαλαρές στην Ευρώπη επί των ημερών του σοσιαλιστή προκατόχου του Αντόνιο Κόστα.

Ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στην Πορτογαλία τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 2017 και το 2024, φθάνοντας να αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% του πληθυσμού (10 εκατ.), η μετανάστευση απασχολεί ολοένα περισσότερο τον πολιτικό διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

15/12/2025 - 13:55
assets
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Οι Ευρωπαίοι πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους με το πάγωμα των δεσμευμένων ρωσικών assets»

15/12/2025 - 13:05
Μπάμπις
ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση του δεξιού λαϊκιστή Μπάμπις – «Στον αέρα» η βοήθεια στην Ουκρανία

15/12/2025 - 12:56

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Γαλλία: «Οι Ευρωπαίοι πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους με το πάγωμα των δεσμευμένων ρωσικών assets»

Τσεχία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση του δεξιού λαϊκιστή Μπάμπις – «Στον αέρα» η βοήθεια στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Σημείωσε «πολλή πρόοδο» στο τετ α τετ με τον Γουίτκοφ και συνεχίζει στο Βερολίνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΥΠΕΘΑ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Βουλή – Οι αλλαγές που φέρνει και ο στόχος του

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Top News

Φοινικούντα: Ο γρίφος των 11 δευτερολέπτων, το συμβόλαιο θανάτου και οι άγνωστες κινήσεις των ηθικών αυτουργών - Απολογούνται ανιψιός και επιχειρηματίας

«Τρελό» σενάριο για είσοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπαρτσελόνα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Πώς το σκάφος με τους τόνους κοκαΐνης του «Έλληνα Εσκομπάρ» πιάστηκε στα δίχτυα των αρχών - Η διαδρομή και οι συλλήψεις

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert