OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Κρίσεις 2025: Απαντήσεις Δένδια στις «εύλογες ανησυχίες για τις αιφνίδιες αποστρατείες ανωτάτων αξιωματικών»

19/05/2025 - 12:51
κρίσεις
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης με θέμα τις «εύλογες ανησυχίες για τις αιφνίδιες φετινές κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ειδικότερα, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ αλλά και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης έθεσε διάφορα ερωτήματα προς τον Νίκο Δένδια για τις φετινές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν για την αποστρατεία ικανών ανώτατων αξιωματικών των ΕΔ πριν την ολοκλήρωση χρονικής περιόδου για την οποία τοποθετήθηκαν πρόσφατα.

Ακόμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ρώτησε «για την αναπροσαρμογή των οικονομικών απολαβών
των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημονιακά μέτρα και να δείξει έμπρακτα η Πολιτεία ότι σέβεται και εκτιμά το έργο των στελεχών των ΕΔ και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των απωλειών στρατιωτικού προσωπικού με παραιτήσεις, κυρίως για οικονομικούς λόγους».

Η απάντηση Δένδια

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε αρχικά ότι για τα πρώτα ερωτήματα για τις κρίσεις που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής έχουν δοθεί ήδη οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τον τότε ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη, «όπως προκύπτουν από τα πρακτικά συζήτησης της υπ’ αριθ. 354/12-1-2025 επίκαιρης ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στις 20-1-2025 στη Βουλή των Ελλήνων» για τις οποίες μάλιστα είχε γράψει και το OnAlert.gr.

Ακόμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε: «Αναφορικά με το ζήτημα των οικονομικών απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), η «Ατζέντα 2030″ περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν μεταξύ άλλων σε ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο και ανάλογο των θέσεων, των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης. Ειδικότερα, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού και μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα χορηγηθεί σημαντική αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Έπειτα, ο ίδιος τόνισε: «Πρόκειται για μια μισθολογική μεταρρύθμιση, της οποίας η πρώτη φάση υλοποιείται από την 1η Απριλίου 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2025. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 13% έως 20% και πλέον, και θα εξαρτώνται από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία»

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε: «Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των ΕΔ θα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ. Το 60% περίπου της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον εξορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των ΕΔ και βάσει της Ατζέντας 2030.

Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Το υπόλοιπο 40% περίπου αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των ενστόλων. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στον ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των ΕΔ και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα».

Tags: ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γκιουλέρ στη σύνοδο του NATO

12/02/2026 - 13:12
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Εθνική αναγκαιότητα η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος – Οι αναφορές σε «Ασπίδα του Αχιλλέα», «Κένταυρο», Belharra και F-35 [vid]

11/02/2026 - 11:43
Δένδιας - Ινδία
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

09/02/2026 - 17:43

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο – Ο Παχλαβί καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία – Η Ρωσία θέλει συμφωνία»

Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του στο Κίεβο – Το Πεκίνο δηλώνει πρόθυμο να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια

Πολεμικό Ναυτικό: Ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας με τις ασκήσεις «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/26» και «ΓΡΙΠΟΣ 1/26» [pics]

WSJ: Μια μικρή ομάδα Ουκρανών «κατέστρεψε» τα στρατεύματα του NATO σε άσκηση με drones

Σχολή Πεζικού: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Ανθυπολοχαγών και Λοχιών Τάξης 2025

Linza 3.0: Ο Ζελένσκι παρέλαβε το πρώτο drone από την ουκρανο-γερμανική κοινοπραξία QFI – Θα παράγονται 10.000 ετησίως

US Navy: Καρέ καρέ η σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Truxtun με πλοίο υποστήριξης στην Καραϊβική [vid]

Top News

Μαρία Ηλιάκη: Νευρίασα με το κόψιμο της Ελένης Τσολάκη - Η Κατερίνα Καραβάτου είναι μια ιδιαίτερη παρουσιάστρια

Αγίου Βαλεντίνου: Για τη γιορτή των ερωτευμένων φτιάξτε τη συνταγή με τα περισσότερα «χτυπήματα» παγκοσμίως

Άρης Τερζόπουλος: Γνώρισα τον Πέτρο Κωστόπουλο ως εραστή της γυναίκας μου

«Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήθελε χθες να πάει να τραγουδήσει, αλλά δεν τον αφήσαμε», αποκάλυψε ο γιατρός του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert