OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια – Πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες

03/06/2025 - 21:27
Σουδάν

WFP/Abubakar Garelnabei/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής η οποία μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης στην πολιορκημένη πόλη Ελ Φάσερ, στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλά από τα 15 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα στις οικογένειες της πόλης που λιμοκτονούν πυρπολήθηκαν κοντά στην Κόμα, στο Βόρειο Νταρφούρ, ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και η Unicef. Το κομβόι, με φορτηγά των δύο αυτών οργανισμών του ΟΗΕ, περίμενε να του δοθεί η έγκριση για να προχωρήσει μέχρι την Ελ Φάσερ, αφού είχε ήδη καλύψει μια απόσταση 1.800 χιλιομέτρων από το Πορτ Σουδάν.

Όπως ορίζουν οι διαδικασίες, είχε γνωστοποιήσει εκ των προτέρων την πορεία που θα ακολουθούσε και οι εμπόλεμες πλευρές είχαν ενημερωθεί για το πού βρίσκονταν τα φορτηγά.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ «απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς, στις εγκαταστάσεις και τα οχήματά τους», κάτι που ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τόνισαν.

Στο κείμενο δεν ταυτοποιούνται οι δράστες της επίθεσης.

Yesterday’s attack on a @WFP @UNICEF convoy delivering aid to El Fasher in Sudan is deplorable.

Targeting aid workers is a violation of international law. The perpetrators must be held to account. Both the RSF and SAF must protect aid workers and let aid reach those in need. https://t.co/QrhfkN1vDH

— David Lammy (@DavidLammy) June 3, 2025

Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές 

Το Σουδάν, η τρίτη σε μέγεθος χώρα της Αφρικής, έχει βυθιστεί από τον Απρίλιο του 2023 σε ένα πόλεμο για την εξουσία, μεταξύ του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του ντε φάκο ηγέτη της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του, του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στην Κόμα. Οι ΔΤΥ λένε ότι «το κομβόι μπήκε σκοπίμως στο στόχαστρο του στρατού» ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τους παραστρατιωτικούς ότι επιτέθηκαν στα φορτηγά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η επίθεση της Κόμα εντάσσεται «στη σειρά των επιθέσεων εναντίον των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων» στο Σουδάν, εκτιμούν από την πλευρά τους το PAM και η Unicef, καταγγέλλοντας την «ατιμωρησία» των δραστών. Την περασμένη Πέμπτη τα γραφεία του PAM στην Ελ Φάσερ (η πόλη πολιορκείται από τους παραστρατιωτικούς από τον Μάιο του 2024) «καταστράφηκαν από επανειλημμένους βομβαρδισμούς» των ΔΤΥ.

Η Κόμα απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ελ Φάσερ, βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας ζώνη του Νταρφούρ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Αφού έχασαν την πρωτεύουσα Χαρτούμ τον Μάρτιο, οι ΔΤΥ επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στο δυτικό Σουδάν, με στόχο να καταλάβουν την Ελ Φάσερ, την τελευταία επαρχιακή πρωτεύουσα που δεν ελέγχουν ακόμη. Ο ΟΗΕ λέει ότι τρεις καταυλισμοί εκτοπισμένων γύρω από την πόλη είναι ήδη σε κατάσταση λιμού και άλλες πέντε ζώνες, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Ελ Φάσερ, ενδέχεται να κηρυχθούν επίσης σε κατάσταση λιμού σύντομα.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, που μπήκε στην τρίτη χρονιά, έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Περίπου 13 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και ένα μεγάλο μέρος της χώρας λιμοκτονεί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σύγκρουση αυτή προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από το Σουδάν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Έουτζιν Μπίουν, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Από αυτούς, 1,5 εκατομμύριο κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο, πάνω από 1,1 εκατομμύριο στο Νότιο Σουδάν (οι 800.000 ήταν Νοτιοσουδανοί πρόσφυγες στο Σουδάν) και τουλάχιστον 850.000 στο Τσαντ. Πριν από περίπου έναν μήνα 68.556 πρόσφυγες έφτασαν στις επαρχίες Ουάντι Φίρα και Ανατολικό Ενέντι του Τσαντ. Σχεδόν 1.400 άνθρωποι διέσχιζαν καθημερινά τα σύνορα, τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΟΗΕΣΟΥΔΑΝ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert