OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Μπαράζ βομβαρδισμών του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό

06/06/2025 - 05:15
Ισραήλ - Λίβανος

REUTERS/Mohamed Azakir

Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον δέκα αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοχοποίησαν χθες Πέμπτη 5/6/2025 το βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε εγκαταστάσεις «αεροπορικής μονάδας» του κινήματος Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν, αφού διέταξε τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη ζώνη.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που το Ισραήλ στοχοποίησε τον νότιο τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το σιιτικό κίνημα, στα τέλη Νοεμβρίου. Πρόκειται ωστόσο για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς έκτοτε.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίασης» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την αποτροπή της «συνέχισης των επιθέσεων» του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, ο Ναμπί Μπέρι, που θεωρείται σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανέφερε πως ενώνει τη φωνή του με τον πρόεδρο Αούν και «καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση που βάζει στο στόχαστρο (…) όλο τον Λίβανο».

Στήλες καπνού υψώνονταν από τη νότια συνοικία της λιβανικής πρωτεύουσας, κατέγραψε η τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για περίπου δέκα αεροπορικά πλήγματα, ανάμεσά τους δυο «πολύ σφοδρά».

Δημοσιογράφοι του AFP στην πρωτεύουσα άκουσαν τουλάχιστον δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις στον νότο.

REUTERS/Mohamed Azakir

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε μέσω X ότι επλήγησαν «τρομοκρατικοί στόχοι που ανήκαν στην αεροπορική μονάδα της Χεζμπολάχ (μονάδα 127) σε νότιο προάστιο της Βηρυτού».

Λίγη ώρα πριν από τα πλήγματα, στους δρόμους της νότιας συνοικίας της Βηρυτού επικρατούσε πανδαιμόνιο, υπήρχαν μεγάλα μποτιλιαρίσματα καθώς σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου χιλιάδες πολίτες έφευγαν μαζικά, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Η περιοχή ήταν αποκλεισμένη και άδειασε σχεδόν τελείως.

Η Βιολέτα, κάτοικος νότιου προαστίου, είπε πως έσπευσε να πάρει τα παιδιά της και να φύγει αφού «δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον» που της είπε πως επικοινωνούσε μαζί της εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Επικράτησε πανικός παραμονή της Έιντ αλ Άντχα, ή γιορτής της θυσίας, από τις σημαντικότερες στο μουσουλμανικό εορτολόγιο, που αρχίζει σήμερα.

«Τα πλήγματα (…) αναβίωσαν τον πανικό και τον φόβο παραμονή της Έιντ αλ Άντχα», διαπίστωσε το γραφείο της ειδικής συντονίστριας των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο (UNSCOL).

REUTERS/Mohamed Azakir

Περίπου μια ώρα μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς, ο ισραηλινός συνταγματάρχης Αντραΐ απαίτησε οι κάτοικοι να απομακρυνθούν σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων από τέσσερα κτίρια στα προάστια αλ Χαντάθ, Χαρέτ Χρέικ και Μπουρζ ελ Μπαράζνα μέσω X, συνοδεύοντας το μήνυμα με χάρτες.

Απαίτησε επίσης οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από το χωριό Άιν Κανά, στον νότιο Λίβανο, κάπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα, όπου, σύμφωνα με το ANI, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν κτίριο που παρουσίασαν ως εγκατάσταση της Χεζμπολάχ.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανήγγειλε πως επρόκειτο να εξαπολύσει «πλήγμα εναντίον υπόγειων εγκαταστάσεων παραγωγής drones οι οποίες δημιουργήθηκαν εσκεμμένα σε περιοχή όπου ζει άμαχος πληθυσμός» στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, «με χρηματοδότηση ιρανών τρομοκρατών».

REUTERS/Mohamed Azakir

Κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως «εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή drones για τον επόμενο πόλεμο» και εκτίμησε πως «οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η συμφωνία αυτή έβαλε τέλος την 27η Νοεμβρίου στον ανοικτό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ για δυο μήνες, έπειτα από περίπου έναν χρόνο εχθροπραξιών. Το σιιτικό κίνημα θεωρείται πως βγήκε αποδυναμωμένο από τη σύρραξη αυτή.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο την 8η Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ εξαπολύοντας επιθέσεις με ρουκέτες και drones από το νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας εναντίον βόρειων τομέων της ισραηλινής, για να «υποστηρίξει» την παλαιστινιακή Χαμάς.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η στρατιωτική υποδομή του σιιτικού κινήματος προβλέπεται πως θα διαλυθεί στον νότιο Λίβανο κι οι μαχητές του θα αποσυρθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο.

Λίγο πριν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαλάμ διαβεβαίωνε σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι ο λιβανικός στρατός κατέστρεψε «πάνω από 500 στρατιωτικές θέσεις και αποθήκες όπλων» της Χεζμπολάχ από την 27η Νοεμβρίου.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όμως, το Ισραήλ εξαπολύει συχνά πλήγματα στον Λίβανο, ενώ μονάδες του συνεχίζουν να κατέχουν πέντε σημεία «στρατηγικής» σημασίας στη λιβανική επικράτεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Tags: ΒΗΡΥΤΟΣΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλειώδη στρατωτική παρέλαση [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert